Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Μέρκελ VS Σούλτς

Έπειτα από μια προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάρτιν Σουλτς είναι πλέον ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στην κούρσα για την καγκελαρία για την οποία θα αναμετρηθεί με την συντηρητική Άνγκελα Μέρκελ, παρότι δεν έχει καμιά πολιτική εμπειρία σε εθνικό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Ο Σουλτς, που ως τώρα έμεινε μακριά από τις πολιτικές διενέξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις Βρυξέλλες στα μέσα του Ιανουαρίου κι απολαύει μιας δημοφιλίας συγκρίσιμης με αυτή της καγκελαρίου. Αυτός είναι εξάλλου ο ένας από τους λόγους που οδήγησαν σήμερα, Τρίτη, τον ηγέτη του SPD, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να εγκαταλείψει την κούρσα πριν καν ξεκινήσει.

2. Χαρτί και μολύβι για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσιεύτηκε εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σχετικά με τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 01/01/2017, θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων των φορέων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΤΑΝΤΠ, όπως αυτές ίσχυαν, έως την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016).

3. Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα

Η κρίση σε αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, το 75,3% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μέσα στο 2016. Ακόμη, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (37,1% δηλώνουν εισόδημα

Ποινική δίωξη για μία ακόμη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, σε βάρος πρώην στελεχών του υπουργείου Άμυνας, κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουκουνάκου, καθώς και στελέχους της εταιρίας του, SONAK. Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε, αφορά στην προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό, το 2003, από την ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ΝΗIndustries.

Σύμφωνα με το νόμο, η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε αντίγραφο της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου.

5. And the Oscar goes to...

Θα αργήσουμε λίγο να μάθουμε ποιοι θα είναι οι νικητές των φετινών Oscars, ωστόσο χθες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες. Το «La La Land» έγινε η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού. Στα ακόμη πιο ευχάριστα, άρωμα Ελλάδας έχουν δύο ακόμη υποψηφιότητες: Ο Γιώργος Λάνθιμος συνεχίζει τη πορεία του στα Oscar, καθώς είναι προτεινόμενος στην κατηγορία Original Screenplay (Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου) με τον «Αστακό», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη που του έχει το Hollywood. Επίσης, υποψήφια είναι και η Δάφνη Ματζιαράκη, μια νεαρή Ελληνίδα δημοσιογράφος, στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, για το ντοκιμαντέρ που καταγράφει το προσφυγικό μέσα από ένα σκάφος του Λιμενικού με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τα πλάνα είναι από μία και μοναδική διάσωση στις 28 Οκτωβρίου του 2015.

Δημοφιλή