ΔΙΕΘΝΕΣ
27/01/2017 12:30 EET | Updated 27/01/2017 12:30 EET

Φωτογραφίες: Η ζωή στη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν, μέσα από τον φακό Αμερικανού διπλωμάτη

David Mdzinarishvili / Reuters
A woman marches amid red Soviet flags holding a portrait of Soviet dictator Josef Stalin during a rally marking Stalin's birthday anniversary of at his hometown in Gori, west of capital Tbilisi, December 21, 2014. REUTERS/David Mdzinarishvili (GEORGIA - Tags: ANNIVERSARY POLITICS SOCIETY)

Τα χρόνια του σταλινικού καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση σίγουρα δεν αποτελούν μια από τις πιο φωτεινές περιόδους της ρωσικής (ή ανθρώπινης, εν γένει) ιστορίας: Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, που έμεινε στην ιστορία ως «Στάλιν», μπορεί να έβγαλε τη Σοβιετική Ένωση «ζωντανή» μέσα από την πιο καταστροφική σύγκρουση της ιστορίας, ωστόσο το απολυταρχικό καθεστώς του οποίου ηγήθηκε με σιδηρά πυγμή δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια στυγνή δικτατορία υπό αδίστακτη ηγεσία, παρά τα προσχήματα και τους ισχυρισμούς περί «λαϊκής κυριαρχίας» του ίδιου και των υποστηρικτών του.

Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, το αναγνώρισε και η τότε σοβιετική ηγεσία, η οποία αμέσως μετά τον θάνατο του Στάλιν προχώρησε σε δραστική «αποσταλινοποίηση» της ΕΣΣΔ, επιδιώκοντας τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος και «αποκαθηλώνοντας» τον μέχρι πρότινος «πατερούλη» - τον οποίο ο Νικίτα Χρουστσόφ, γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, περιέγραψε σε λόγο του σε συνέδριο του κόμματος ως στυγνό δικτάτορα.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ήταν αυτά που ήταν, και το φωτογραφικό υλικό (και μάλιστα το έγχρωμο) που υπάρχει από την ΕΣΣΔ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι τόσο όσο για άλλες. Για αυτό τον λόγο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες ενός πρώην διπλωμάτη- του ταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Μάρτιν Μάνχοφ, τις οποίες έφερε στο φως ο ιστορικός Ντάγκλας Σμιθ: Σύμφωνα με το RT, πρόκειται για περίπου 1.000 έγχρωμες φωτογραφίες από διάφορες πόλεις της ΕΣΣΔ, περιλαμβανομένης της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης (τότε Λένινγκραντ), του Μουρμάνσκ κ.α.

Ο Μάνχοφ υπηρέτησε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μεταξύ του 1952 και του 1954 και απελάθηκε λόγω κατηγοριών για κατασκοπεία. Ο Σμιθ ανακάλυψε το υλικό σε ντουλάπι στο σπίτι μετά τον θάνατό του, και έχει αρχίσει την ψηφιοποίησή του- έχοντας ανεβάσει αρκετές φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ίδιο, η συλλογή αυτή περιλαμβάνει ένα «διαμάντι»: 15λεπτο βίντεο από την κηδεία του Στάλιν το 1953, που τραβήχτηκε από τα παράθυρα της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Sponsored Post