«Ζούσαν για το σπαθί και πέθαιναν με αυτό»: Οι Γιαπωνέζοι Σαμουράι που αυτοκτονούσαν για την τιμή τους

«Ζούσαν για το σπαθί και πέθαιναν με αυτό»: Οι Γιαπωνέζοι Σαμουράι που αυτοκτονούσαν για την τιμή τους

Mία συναρπαστική συλλογή από φωτογραφίες που χρονολογούνται πριν από 130 χρόνια δείχνουν πώς ήταν η ζωή ανάμεσα στις φυλές Γιαπωνέζων πολεμιστών, Σαμουράι.

Στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζεται και το γνωστό τελετουργικό με την ονομασία Χαρακίρι ή Σεπούκου κατά το οποίο ο προς αυτοκτονία πολεμιστής στρέφεται προς τον Ήλιο και γονατίζοντας σύρει το εγχειρίδιο του, το οποίο και στη συνέχεια καρφώνει στη κοιλιακή του χώρα. Aυτό το τελετουργικό λάμβανε χώρα κάθε φορά που κάποιος πολεμιστής προτιμούσε να πεθάνει με τιμή σε περίπτωση ήττας ή ατίμωσής του. H εν λόγω πρακτική γινόταν συνήθως μπροστά σε θεατές.

Όσοι δεν ακολουθούσαν τον κώδικα μπουσίντο, στον οποίον βασιζόταν το τελετουργικό της αυτοκτονίας γίνονταν μέθυσοι, ζητιάνοι ή κλέφτες και επίφοβοι δολοφόνοι. Η κατακραυγή ήταν τέτοια, ώστε αρκετοί κατέφευγαν τελικά στην τελετουργική αυτοκτονία ή απειλούσαν πλούσιους άρχοντες πως θα αυτοκτονήσουν μέσα στο σπίτι τους2, για να τους δώσουν τροφή και χρήματα. O κώδικας των σαμουράι εφαρμοζόταν τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη και γυναικών σαμουράι. Ιδιαίτερη κατηγορία των σαμουράι ήταν οι χαταμότο, η ανώτατη τάξη πολεμιστών, προσωπική φρουρά του σόγκουν. Κατά τη διάρκεια του Σογκουνάτου Τοκουγκάβα (1600-1867), οι χαταμότο ήταν άμεσοι υποτελείς του σόγκουν και η ετήσια αμοιβή τους ήταν τουλάχιστον 10.000 μπούσελ ρύζι3.

Η λέξη σαμουράι προέρχεται από το ιαπωνικό ρήμα σαμoρό ή σαμπουρό και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τους προσωπικούς υπηρέτες των πλούσιων και πανίσχυρων γαιοκτημόνων του 8ου αιώνα στην Ιαπωνία. Ορισμένοι από αυτούς τους γαιοκτήμονες ήταν αριστοκράτες, ευγενείς που είχαν εγκαταλείψει τη βασιλική αυλή του Κιότο, την πρωτεύουσα, προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε σταδιακά ένα δίκτυο φυλών ή «οικογενειών» με τη διευρυμένη έννοια.

Έτσι, όμως, η κεντρική διακυβέρνηση της χώρας έχασε τη δύναμή της, ενώ ο νόμος και η τάξη ετηρείτο πλέον από τις διαφορετικές οικογένειες. Οι οικογένειες εξοπλίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορούν να προστατέψουν τη γη τους και τους ανθρώπους τους. Τούτο ήταν και το έναυσμα για την ανάπτυξη της τάξης των σαμουράι, πάνω σε έναν αρχαιότερο κώδικα που ήδη είχαν αναπτύξει οι πολεμιστές Γιαγιόι.

* Με πληροφορίες από Daily Mail, Βικιπαίδεια

Δημοφιλή