Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. O γείτονας απειλεί

Οξύτατη και σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η Τουρκία επισήμανε μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ότι θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η εν λόγω απόφαση σε διάφορους τομείς των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση η οποία αποτρέπει αυτά τα άτομα, να σταθούν ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης». «Η απόφαση αυτή (της ελληνικής δικαιοσύνης) είναι ακόμη μια ένδειξη της απροθυμίας της Ελλάδας στην μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα το PKK και το DHKP-C τα οποία στοχεύουν την Τουρκία» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

2. Aσυμφωνία και ανησυχίες

Χωρίς συμφωνία αλλά με...ανησυχίες και με το βλέμμα στραμμένο μετά το 2018 ολοκληρώθηκε χθες, την Πέμπτη, μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup. Αν και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί τόνισαν πως είναι αισιόδοξοι πως δεν είμαστε μακριά από μια συμφωνία, πως η Ελλάδα έχει πετύχει θαυμαστά αποτελέσματα το 2016 και πως και οι ίδιοι από πλευράς τους εφαρμόζουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το ερώτημα για τους δημοσιονομικούς στόχους παραμένει για μετά το 2018.

«Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ, «χρειαζόμαστε μία καθολική συμφωνία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα» επισήμανε ο Μοσκοβισί, ενώ ο Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εξέφρασε την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

3. Χειρόφρενο σε μετρό

Συγκεκριμένα, στις γραμμές 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα.

4. Το Μεξικό «απαντά» στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του να προχωρήσει με τα σχέδια χτισίματος ενός τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

«Σήμερα το πρωί ενημερώσαμε τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα παραστώ στη συνάντηση εργασίας που προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ». Σε δηλώσεις του πριν από την ανακοίνωση μάλιστα, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέφερε ότι: «Το έχω πει ξανά και ξανά: Δεν θα πληρώσουμε για οποιοδήποτε τείχος» τόνισε ο Νιέτο. «Προκύπτει καθώς η χώρα μας υιοθετεί νέους κανόνες πάνω στη συνεργασία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ασφάλεια και τη μετανάστευση στη βόρεια Αμερική. Ως πρόεδρος, αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Μεξικού και των Μεξικανών.

5. Συγκλονιστική αποκάλυψη

Όταν οι ερευνητές ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τη μελέτη της ναζιστικής περιόδου πίστευαν ότι τότε υπήρχαν περίπου 5.000 στρατόπεδα εργασίας, στρατόπεδα αιχμαλώτων, στρατιωτικοί οίκοι ανοχής και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα ωστόσο με νέα έρευνα περισσότερα από 42.500 στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

Για να φθάσει τα στα συγκεκριμένα ευρήματα, η εν λόγω έρευνα έλαβε υπόψιν πολλές μαρτυρίες απογόνων του Ολοκαυτώματος ή ακόμη και από επιζώντες και απογόνους των Γερμανών που συμμετείχαν στο ναζιστικό καθεστώς καθώς και κυβερνητικά έγγραφα.

Δημοφιλή