Αγριεύει η κατάσταση με τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων»: Εμβόλισαν με όχημα την πόρτα, έδεσαν φύλακες

Αγριεύει η κατάσταση με τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων»: Εμβόλισαν με όχημα την πόρτα, έδεσαν φύλακες
Safe combination lock on a stainless steel background Click on the link below to see more of my security images
Safe combination lock on a stainless steel background Click on the link below to see more of my security images
wragg via Getty Images

Στη διαπίστωση ότι αν δεν συλληφθούν γρήγορα οι περιβόητοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα καταλήγουν αξιωματικοί της Ασφάλειας.

Τελευταίος στόχος τους οι εγκαταστάσεις της εταιρίας «Petrogaz» στο 16ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Κορίνθου στον Ασπρόπυργο.

Έξι ληστές εμφανίστηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις στις 3.00 τα ξημερώματα με ένα εντυπωσιακό και πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας BMW X5. Με το όχημα προσέκρουσαν στη σιδερένια πόρτα του προαυλίου και βρέθηκαν στην είσοδο του κτιρίου. Τότε αποβιβάστηκαν με τον έναν από αυτούς να κρατά όπλο και τους υπόλοιπους πέντε λοστούς. Εκεί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δύο φύλακες της επιχείρησης, ηλικίας 46 ετών και 51 ετών, τους οποίους απείλησαν με το όπλο. Στη συνέχεια, τους έβαλαν κάτω και τους έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες. Αφού εισέβαλλαν στο κτίριο, κατευθύνθηκαν αμέσως προς το σημείο όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήταν ο στόχος τους. Αμέσως το ξήλωσαν, βγήκαν έξω από το κτίριο και το φόρτωσαν στο αυτοκίνητο μάρκας BMW X5. Οι μισοί δράστες επιβιβάστηκαν σε αυτό και οι άλλοι μισοί σε αυτοκίνητο που ανήκει στον έναν από τους δύο φύλακες. Κατόπιν, ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Όπως κατέθεσαν οι δύο φύλακες στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, και οι έξι ληστές φορούσαν κουκούλες και έτσι δεν μπόρεσε κανείς τους να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας και λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο Μόρνο Ασπροπύργου το όχημα του φύλακα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες επέλεξαν να πάρουν δεύτερο αυτοκίνητο στη διαφυγή τους, διότι γνώριζαν ότι με το φορτωμένο χρηματοκιβώτιο δεν χωρούσαν στο πρώτο αυτοκίνητο. Αναφέρουν δε ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην περιοχή του Μόρνου υπήρχε σταθμευμένο τρίτο όχημα με το οποίο διέφυγαν. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι δεν έκαψαν το αυτοκίνητο του φύλακα για να μην αφήσουν ίχνη, όπως συνηθίζεται να κάνουν σε ανάλογες επιθέσεις τους. Το συγκεκριμένο όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. Στις ίδιες εγκαταστάσεις θα επιχειρηθεί να γίνει ταυτοποίηση με υλικό που έχει συλλεχθεί από άλλα χτυπήματα που αποδίδονται από την Αστυνομία στην ίδια συμμορία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που έχει κάνει το τελευταίο δίμηνο περίπου 15 ληστείες και διαρρήξεις στα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής. Ο τρόπος δράσης τους είναι ο ίδιος. Χτυπούν τα ξημερώματα, ακινητοποιούν τους φύλακες, γνωρίζουν που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο, το ξηλώνουν, το φορτώνουν σε αυτοκίνητο, διαφεύγουν, εγκαταλείπουν το όχημα και φεύγουν με δεύτερο όχημα διαφυγής.

Η Ασφάλεια έχει συγκροτήσει κλιμάκια που ερευνούν αποκλειστικά τη δράση της συγκεκριμένης συμμορίας, η οποία δεν αποκλείεται να αλλάζει τη σύνθεση των μελών της ανάλογα με τη ληστεία για να δυσκολεύει το έργο των αστυνομικών. «Τις περιοχές του Ασπροπύργου και του Μενιδίου φαίνεται ότι τις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Χτυπούν γρήγορα και μεθοδικά. Καλύπτουν πάντα τα πρόσωπά τους και έτσι δεν τους ενδιαφέρουν οι κάμερες. Το μόνο που φοβούνται είναι ο συναγερμός», λέει αστυνομική πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας έχουν μπει ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι έχουν ποινικό παρελθόν (ληστείες, διαρρήξεις, οπλοκατοχή), όπως και Ρομά που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκληματικές ενέργειες. Κάποιοι από τους υπόπτους έχουν εκτίσει στο παρελθόν ποινές φυλάκισης.

Δημοφιλή