Μπλόκα και συνελεύσεις πραγματοποιούν οι αγρότες

Μπλόκα και συνελεύσεις πραγματοποιούν οι αγρότες
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αιχμή το ασφαλιστικό και το φορολογικό και σε αρκετούς δρόμους η κυκλοφορία πραγματοποιείται από παρακαμπτήριους.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, καθώς οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σταμάτησαν τον αποκλεισμό που είχαν πραγματοποιήσει από τις 16:00 το μεσημέρι μέχρι και 18:00.

Η εθνική Οδός με κατεύθυνση προς Αθήνα παραμένει κλειστή επ' αόριστο και μέχρι να λυθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Από την μεριά τους οι αγρότες που βρίσκονται στη διασταύρωση Αργυροπουλίου προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης λίγο μετά τις 18:20 υλοποιώντας την απόφαση τους για δίωρους αποκλεισμούς στο σημείο τις απογευματινές ώρες.

Αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν στόχο να στήσουν μπλόκα στο τελωνείο των Ευζώνων και τα διόδια των Μαλγάρων.

Ωστόσο, στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ σταμάτησαν περίπου 80 τρακτέρ αγροτών του Δήμου Παιονίας οι αστυνομικές δυνάμεις.

«Θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγρότης, Βασίλης Σύγκος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αγροτών, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται επίσης ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας με νέα τρακτέρ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο καθημερινός ολιγόωρος αποκλεισμός της εθνικής Πατρών-Κορίνθου, ενώ σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προχωρούν και οι αγρότες της Κρήτης.

Ενίσχυση μπλόκων διάφορα σημεία της χώρας

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα του Σαββάτου, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου διευρύνθηκε στα 15 μέλη, από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Θα συμμετάσχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και θα βγουν τελικά στους δρόμους και οι αγρότες από την περιφέρεια του Αλμυρού, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους που ήδη έχουν κινητοποιηθεί. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού, με συμμετοχή αγροτών από τον Αλμυρό και τον κάμπο Μαγνησίας.

Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στα Πλατάνια του Αλμυρού στις 11 το πρωί της προσεχούς Τρίτης. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί την Τρίτη και αναλόγως τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν, ενισχυμένα και με μεγάλο αριθμό από τα χωριά των Φαρσάλων, είτε προς τον κόμβο των Μικροθηβών, είτε προς την Κεφάλωση του Αλμυρού.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου, το πιο πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα.

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή