ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/01/2017 09:02 EET | Updated 29/01/2017 14:03 EET

Τουρκική πρόκληση στα Ίμια: Ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ πλησίασε με πυραυλάκατο

Screenshot

Τουρκική πρόκληση έλαβε χώρα σήμερα Κυριακή στα Ίμια, με πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, να περιπλέει τις βραχονησίδες.

Η πρόκληση σημειώθηκε το πρωί, και την πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου , με Τούρκους καταδρομείς. Επί του σημείου έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» και σκάφη του Λιμενικού, και μετά από τη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων οι Τούρκοι αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.

Στο συμβάν αναφέρθηκαν και τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για ένταση στην περιοχή. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή του πως τελικά ο Ακάρ πέταξε μετά πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο.

Σημειώνεται πως αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση, ενώ υπενθυμίζεται πως τη δυσαρέσκεια της γείτονος έχει προκαλέσει και η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Αντίδραση ΝΔ

Με μία ανάρτηση στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη σημερινή προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας στα Ίμια.

«Η Άγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο», έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ.