Το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό

Το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό
Medicine
Medicine
Photography by ZhangXun via Getty Images

Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι πολυσύνθετος και ένας από τους πιο έντονα ρυθμιζόμενους κλάδους διεθνώς. Έχει πολλά πρόσωπα γιατί πραγματεύεται ένα κοινωνικό αγαθό, το φάρμακο, που συνάμα είναι και ένα καταναλωτικό προϊόν με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές και κόστος.

Η Φαρμακευτική είναι η επιστήμη που μελετάει το φάρμακο – πώς προκύπτει, πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και πώς διατίθεται στην αγορά, πώς επικοινωνείται και πώς νομοθετείται. Η γνώση της Φαρμακευτικής έχει εφαρμογές σε πάρα πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, από τη χημική σύνθεση και ανάπτυξη ενός φαρμάκου μέχρι τη λειτουργία ενός φαρμακείου. Επαγγέλματα όπως η εμπορία φαρμάκων, ο ποιοτικός έλεγχος, η έρευνα και ανάπτυξη, τα ρυθμιστικά επαγγέλματα, η εκπαίδευση, η βιοτεχνολογία, οι ιατρικές συσκευές και το ιατρικό υλικό, αλλά και πολλά άλλα, έχουν ως βάση τη Φαρμακευτική.

Η σύγχρονη φαρμακευτική έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε είναι που άρχισε να γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής και της προσπάθειας της ανθρωπότητας για την εξάλειψη των ασθενειών και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Σήμερα φυσικά, η φαρμακευτική δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που ήταν στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και προχωρούν με γεωμετρική πρόοδο. Έννοιες όπως η κυτταρική θεραπεία, η γονιδιακή θεραπεία, οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη φαρμακευτική, οι πολύπλοκες μορφές δοσολογίας ενός φαρμάκου κ.ά., είναι πλέον μέσα στην καθημερινή ζωή ανθρώπων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον φαρμακευτικό κλάδο.

Εκτός της τεχνολογίας που κινεί τα νήματα στις εξελίξεις του κλάδου εδώ και χρόνια, μία σύγχρονη κοινωνική τάση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας: η γήρανση του πληθυσμού και η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές κάτω από τις οποίες να μπορούμε να ζούμε για περισσότερα χρόνια, με υψηλή ποιότητα ζωής και χωρίς πόνο. Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε εκφυλιστικές παθήσεις αλλά και σε παθήσεις που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, λαμβάνει όλο και περισσότερη προσοχή από την επιστημονική κοινότητα, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους θεσμούς της υγείας.

Σε έναν χώρο που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και που απαιτεί από τους επαγγελματίες που τον συνθέτουν ευφυία και βαθιά γνώση του αντικειμένου, δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονται επαγγελματική ανέλιξη, σημαντικές οικονομικές απολαβές και επαγγελματική καταξίωση. Γι’ αυτό και η σωστή προετοιμασία για να μπει κανείς στον χώρο της Φαρμακευτικής έχει τόσο μεγάλη σημασία. Οι σπουδές σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα που μπορεί να προσφέρει διδασκαλία υψηλού επιπέδου αλλά και εργαστηριακές υποδομές τεχνολογίας αιχμής, για οποιονδήποτε θέλει να μπει δυναμικά και να κατακτήσει τον χώρο της Φαρμακευτικής, είναι μονόδρομος.

Το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα στον κόσμο. Ως το πανεπιστήμιο με το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας και ζωής στην Κύπρο, με προγράμματα όπως: Βιολογικές Επιστήμες, Διατροφολογία/Διαιτολογία, Νοσηλευτική, Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ακτινοδιαγνωστική/Ακτινοθεραπεία και Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, και ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών, αποκτά θέση προβολής στον επίσημο Παγκόσμιο Κατάλογο Φαρμακευτικών Σχολών.

Η εκπαίδευση των φοιτητών προσφέρει το πλεονέκτημα στους απόφοιτους να απασχοληθούν άμεσα σε ιδιόκτητο φαρμακείο, να διεκδικήσουν θέση στη Φαρμακευτική Βιομηχανία ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μεταπτυχιακό επίπεδο.

Χάρη στη συνύπαρξη με την Ιατρική Σχολή του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, το πρόγραμμα δίνει πρόσβαση στις υποδομές και τον εργαστηριακό εξοπλισμό του πανεπιστημίου, και δημιουργούνται συνέργειες όσον αφορά στο ακαδημαϊκό προσωπικό, στη διεπιστημονική υποστήριξη, την τεχνογνωσία, την έρευνα, το κύρος και την αναγνώριση των σπουδών.

Οι φοιτητές, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα, κατοχυρώνουν το δικαίωμα λήψης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού και αποκτούν πρόσβαση σε μια δυναμική και ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το πρόγραμμα είναι στα ελληνικά.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate InternationaI Universities. Ο Διεθνής αυτός Οργανισμός αποτελείται από 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές.

Έχει αξιολογηθεί από τoν QS TOP UNIVERSITIES (QS StarsTM) με τον υψηλότερο δείκτη «πέντε Αστέρια» στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.

Κυρίως όμως, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ δεν σταματά να καινοτομεί και να επενδύει ανελλιπώς στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στις υποδομές και στη διαρκή βελτίωση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, ώστε να προετοιμάζει κατάλληλα τους νέους του αύριο για τον απαιτητικό αλλά πολλά υποσχόμενο επαγγελματικό τους βίο.

Πηγές:

Δημοφιλή