Τι είναι το πρότζεκτ GlobalXplorer° με τους «αρχαιολόγους του διαστήματος»;

Τι είναι το πρότζεκτ GlobalXplorer° με τους «αρχαιολόγους του διαστήματος»;
Spacecraft In The Rays Of Sun. 3D Scene.
Spacecraft In The Rays Of Sun. 3D Scene.
3DSculptor via Getty Images

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τα διαστημικά ταξίδια και εγχειρήματα με αναζητήσεις που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας και την ζωή σε άλλους πλανήτες, όμως η διαστημική τεχνολογία μπορεί να φανεί χρήσιμη και στην εξερεύνηση του παρελθόντος του ίδιου του πλανήτη μας.

Η επιστημονική κοινότητα GlobalXplorer° αποτελείται από τους λεγόμενους «διαστημικούς αρχαιολόγους» που στόχο έχουν να φέρουν στο φως ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αφορούν τους αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς, χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες του πλανήτη.

«Η διαστημική αρχαιολογία είναι η επιστήμη της χρήσης των δορυφορικών εικόνων για τον εντοπισμό στοιχείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. (...) Βλέπουμε μικρές διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια της Γης, οι οποίες προκύπτουν από όσα είναι θαμμένα από κάτω», εξηγεί η Σάρα Παρσάκ, μέλος της GlobalXplorer°, μιλώντας στο National Geographic.

Στόχος της κοινότητας είναι να διευκολυνθεί το έργο των αρχαιολόγων, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται εκσκαφές σε σημεία που αποδείχτηκε αργότερα ότι δεν ήταν κρυμμένο κάποιος αρχαιολογικός χώρος ή αντικείμενο.

Δημοφιλή