Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Ένας αγρότης τραυματίστηκε στο τελωνείο των Ευζώνων

Ξεκινούν τα αγροτικά μπλόκα στη δυτική Μακεδονία. Ένας αγρότης τραυματίστηκε στο τελωνείο των Ευζώνων
Eurokinissi

Ένας αγρότης τραυματίστηκε στο κεφάλι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν μαζί με συναδέλφους του έσπασε τον αστυνομικό κλοιό στο τελωνείο των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και έκλεισαν το τελωνείο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/337549/ekleisan-to-teloneio-ton-euzonon-oi-agrotes-enas-traumatias/#ixzz4XHDzU76b

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Την ίδια στιγμή, στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, έως και την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν τον επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, που βρίσκονται στον κόμβο της Ειδομένης απο τις 16.30 και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα και σε κάθε παρακαμπτήριο στην περιοχή.

Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις 12 στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι στήθηκε και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».

Τον σχεδιασμό που έκαναν το Σαββατοκύριακο είναι αποφασισμένοι να θέσουν σήμερα σε εφαρμογή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να φτάσουν στα σημεία, όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, παρά την αντίσταση που βρίσκουν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κλειστή είναι από τις 11.00 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω απ'ο τον Λευκώνα. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε εάν δεν φτάσουμε Προμαχώνα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

Το σημείο, όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25/1 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων για να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τονίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των αγροτών και κτηνοτρόφων που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας -Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες κι εβδομάδες, εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Σε συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, προχώρησαν από τις 13.00 και για μία ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο αγροτικό μπλόκο στήθηκε στις 23/1.

«Η κινητοποίηση αφορά και τα δύο ρεύματα και γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους μας που είτε έχουν στήσει τα αγροτικά τους μπλόκα ή προσπαθούν και βρίσκουν την αντίσταση των αστυνομικών δυνάμεων» επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, προσθέτοντας: «Εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε κυρίως και βασικά, για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής».

Λίγα λεπτά μετά τις 18.00 έκλεισαν επ' αόριστον και τα δύο ρεύματα τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία στα πράσινα φανάρια, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και άλλοι από τα περισσότερα χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας

Ήδη, από χθες Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και σήμερα. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αύριο στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Μπλόκα σε Μάλγαρα, Τρίγλια και Κατερίνη - Συνάντηση αγροτών με τον πρόεδρο της ΝΔ

Το μπλόκο των αγροτών νομού Χαλκιδικής στήθηκε χθες, Κυριακή, το μεσημέρι στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, όπως επισήμανε μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας.

Στις 15.00 ξεκινούν από τα σημεία, όπου συγκεντρώνονταν τις προηγούμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, και όπως αποφασίστηκε νωρίς το πρωί σε σύσκεψή τους, θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία").

Η σημερινή ημέρα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την παράταξη των μηχανημάτων τους στο σημείο. «Αύριο όμως, απο τις 11 το πρωί θα προχωρήσουμε σε καθολικό αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα, μέχρι να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφων απο τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως διευκρίνισε, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Χαλκιδικής και από τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο σημείο περί τις 17.00 και αύριο το πρωί, στο μπλόκο «πράσινα φανάρια», θα ενσωματωθούν συνάδελφοί τους από τη Γαλάτιστα.

Από την πλευρά τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το «μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), μπήκαν στον... χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων απο χθές το βράδυ. Σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να κατεβάσουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε νέα τους συνάντηση εντός της εβδομάδας, θα καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση. Στη δράση αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, συνάδερφοί του από την ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως Επανομή, Βασιλικά και Γαλάτιστα.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένως ξεκαθάρισαν και αυτό που σχεδιάζουν -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών (Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης)- είναι συλλαλητήριο στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia», στις 2/2, ημερομηνία κατά την οποία και ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν. Πάντως, σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Χωριστά από τους αγρότες προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας τις κινητοποιήσεις τους, θωρώντας πως με αυτό τον τρόπο, τα ειδικά τους αιτήματα θα εκφραστούν καλύτερα.

Στις 7 Φεβρουαρίου, με βάση τις αποφάσεις κτηνοτροφικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε κινητοποίηση έξω από τις κατά τόπους της Περιφέρειες, ενώ σκοπεύουν να ζητήσουν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Δημοφιλή