Με το ένα πόδι έξω το ΔΝΤ. Τι φοβάται και τι ελπίζει η κυβέρνηση. Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες, ψάχνουν τη «χρυσή τομή»

Με το ένα πόδι έξω το ΔΝΤ. Τι φοβάται και τι ελπίζει η κυβέρνηση. Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες, ψάχνουν τη «χρυσή τομή»
sooc

Στην ανοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την υπαναχώρηση των Ευρωπαίων εταίρων ποντάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή έστω και την τελευταία στιγμή.

Το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup και κυρίως των συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για παράταση της αξιολόγησης ακόμα και έως το καλοκαίρι.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν δημιουργήσει δεδομένα που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Όσο περνά ο καιρός το Ταμείο μοιάζει να είναι όλο και περισσότερο «με το ένα πόδι έξω» από το Ελληνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, η νέα ηγεσία των ΗΠΑ βάζει νέα εμπόδια, καθώς κανείς αξιωματούχος του Ταμείου δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι έχοντας προσδεθεί στο άρμα του ΔΝΤ, αδυνατούν να αποχωριστούν το Ταμείο, ειδικά πριν ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, ο οποίος ξεκινά στα μέσα Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους με το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Έως τότε όλες οι πλευρές θα κινούνται εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων και αναζητώντας λύσεις οι οποίες θα δίνουν παράταση.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και με το ορόσημο να μετατίθεται στη συνεδρίαση της 20ής Φεβρουαρίου, οι επόμενες 10 ημέρες θεωρείται ότι θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Ήδη μετά την απόρριψη της Ελληνικής πρότασης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πέμπτης, ξεκίνησε νέος γύρος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ όλων των πλευρών έστω και την τελευταία στιγμή.

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που υπάρχει και στις τάξεις των δανειστών είναι ότι τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι φωνές των Ευρωπαίων αξιωματούχων που εκτιμούν ότι η Ελληνική πρόταση είναι μια καλή βάση συζήτησης. Όπως αναφέρουν παρά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών, η τελική λύση θα βρεθεί μέσα στα πλαίσια της πρότασης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, εφόσον όμως αποδεχθεί η Ελληνική πλευρά να κάνει μερικές ακόμα υποχωρήσεις. Οι υποχωρήσεις αυτές έχουν να κάνουν με την αποδοχή του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% πέρα από τα τρία χρόνια που έχει προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και τη δέσμευση σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2018, εάν δεν επιτευχθούν τα μέτρα.

Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις και να επανεκκινήσεων την αξιολόγηση. Αντίστοιχα θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να μεταθέσει για αργότερα τις οριστικές του αποφάσεις, παραμένοντας προς το παρόν ως τεχνικός σύμβουλος στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Το αν υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, θα φανεί από τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συζητηθούν οι δύο εκθέσεις για την Ελλάδα, αλλά και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων (επίσημών και παρασκηνιακών) θα κριθούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 9 Φεβρουαρίου, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, αποτελεί πλέον πολιτική απόφαση η οποία θα ληφθεί από την πλευρά των δανειστών. Ο χρόνος επιστροφής τους θα κρίνει και τις πιθανότητες να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, γεγονός που με τις συγκεκριμένες συνθήκες μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Δημοφιλή