ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2017 06:43 EET | Updated 31/01/2017 06:43 EET

Κυπριακό: Οι 4 ελευθερίες της ΕΕ για τους Τούρκους υπήκοους στην Κύπρο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images
A woman walks her dog on the Turkish side of the green line, a UN controlled buffer zone separating the divided Cypriot capital Nicosia, on January 13, 2017. / AFP / Iakovos Hatzistavrou (Photo credit should read IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP/Getty Images)

Με οδηγίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, για να συζητήσει την αξίωση της Άκυρας να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν. Ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως απορρίπτει την τουρκική αξίωση.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών παρουσιάζονται έτοιμοι για μια ρύθμιση της τουρκικής αξίωσης. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως, αν γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση, οι τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) και ισχύσουν μόνο στην Κύπρο, τότε ενδεχομένως αυτό το κατά τα άλλα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ένωση, να «κυπροποιηθεί».

Η τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκές για τις τέσσερις ελευθερίες και την επιθυμία της Άγκυρας να τις εξασφαλίσει για τους πολίτες της μετά τη λύση του Κυπριακού σε κυπριακό έδαφος, δεν ικανοποίησαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κ. Σχοινάς απέφυγε επιμελώς να αγγίξει το θέμα. Είπε πως «όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», αφήνοντας το θέμα να αιωρείται, αν και αφορά και την ΕΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)