«Η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί»: Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης
SOOC

Καθώς κορυφώνονται οι πολιτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων της παρούσας κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί 16σέλιδο φυλλάδιο, με πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, τα δύο αυτά έτη, με κεντρικό πολιτικό σύνθημα, «η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί».

«Προχωράμε μαζί για τη στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης», και εν τέλει, «Μαχόμαστε, επιμένουμε, μπορούμε, προχωράμε μαζί». Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω φυλλάδιο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, «παραθέτει μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα δύο αυτά χρόνια. Είναι ένας απολογισμός. Αλλά ταυτόχρονα και ένας οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε...», είναι η υπόσχεση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες. (Διευκρινίζεται ότι ανά τομέα παρατίθεται μεγάλος αριθμός αποφάσεων και δράσεων που συντελέστηκαν τη διετία που πέρασε).

Ξεκινώντας από τους τομείς και της ανάπτυξης, ενδεικτικά υπογραμμίζουμε την «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας, «οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2016, αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με το 2014». Όσον αφορά δε, τις συντάξεις, προτάσσεται το πρόσφατο κυβερνητικό μέτρο, της χορήγησης «έκτακτου βοηθήματος 630 εκ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ».

Έπεται ο απολογισμός σε Παιδεία -Υγεία -Πολιτισμό: Έτσι, «με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 (μείωση πενταετίας 34%)», ενώ για το χώρο της δημόσιας Υγείας επισημαίνεται η διασφάλιση «πρόσβασης στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες». Στον Πολιτισμό, μεταξύ άλλων, «ολοκληρώθηκαν τα έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απορροφητικότητα πόρων της τάξης του 98%».

Πλούσιος ο απολογισμός και στους τομείς, Πολιτικό σύστημα -δημόσια διοίκηση -αυτοδιοίκηση, με κορυφαία ενέργεια, την ψήφιση της απλής αναλογικής «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας». Στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ψήφιση του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, είναι δύο κορυφαία παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου ξεχωρίζει «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες», ενώ στην πολιτική για τις μεταφορές ξεχωρίζει «η διατήρηση σταθερής τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών και παγίωσης του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Μεταξύ πολλών δράσεων και μέτρων στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκει κανείς και «τη συγκρότηση Εθνικού Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού». Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί, ασφαλώς, η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού, με την κυβέρνηση να «διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή