Oι επιστήμονες ανακάλυψαν τον αρχαιότερο πρόγονο του ανθρώπου

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν τον αρχαιότερο πρόγονο του ανθρώπου

Ερευνητές ανακάλυψαν τον πιο πρώιμο και γνωστό πρόγονο του ανθρώπου, μαζί με ένα ευρύτερο φάσμα άλλων ειδών.

Ανέφεραν μάλιστα ότι τα απολιθωμένα ίχνη του 540 εκατομμυρίων ετών πλάσματος είναι «εξαιρετικά καλά διατηρημένα». Το μικροσκοπικό θαλάσσιο ζώο είναι το πιο γνωστό και συγχρόνως αρχαιότερο βήμα που μέσω της εξελικτικής του πορείας οδήγησε στη δημιουργία των ψαριών και τελικά στον άνθρωπο.

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη που έγινε στην κεντρική Κίνα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Νature.

H ερευνητική ομάδα λέει ότι το Saccorhytus είναι το πιο πρώιμο παράδειγμα μίας κατηγορίας ζώων που «deuterostomes» (δευτεροστόμια), τα οποία έχουν κοινούς προγόνους με ένα ευρύ φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων των σπονδυλωτών (ζώα με σπονδυλική στήλη).

Το μέγεθος του Saccorhytus ήταν περίπου ένα χιλιοστό και πιστεύεται ότι ζούσε ανάμεσα στους κόκκους της άμμου και στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι το ζώο είχε πρωκτό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Saccorhytus κατανάλωνε τρόφιμα και τα απέβαλλε από το ίδιο στόμιο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μία διεθνή ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τη Γερμανία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο καθηγητής Simon Conway Morris, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Με γυμνό μάτι, τα απολιθώματα που μελετήσαμε μοιάζουν με μικροσκοπικά μαύρα σιτάρια αλλά όταν τα εξετάσαμε με το μικροσκόπιο (σ.σ αυτό που είδαμε) ήταν εκπληκτικό».

«Πιστεύουμε ότι ένα πρώιμο δευτεροστόμιο είναι αυτό που μπορεί να αποτελεί τον αρχαιότερο πρόγονο πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων και ημών. Όλα τα δευτεροστόμια έχουν έναν κοινό πρόγονο και αυτό είναι που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».

Ο Degan Shu, από το πανεπιστήμιο Northwest στην Xi'An της επαρχίας Shaanxi, όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα δήλωσε: «Το Saccorhytus μας δίνει πλέον αξιόλογες γνώσεις σχετικά με τα πρώτα στάδια μίας ομάδας που οδήγησε στα ψάρια και τελικά σε εμάς».

Μέχρι σήμερα, ομάδες δευτεροστόμιων που έχουν ανακαλυφθεί χρονολογούνται πριν από 510 εκατ. με 520 εκατ. χρόνια.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή