Ο Τραμπ απομάκρυνε την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης επειδή διαφώνησε με το διάταγμα για τους μετανάστες

Ο Τραμπ καρατόμησε την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης επειδή διαφώνησε με το διάταγμα για τους μετανάστες
WASHINGTON, DC - JUNE 28: Deputy Attorney General Sally Q. Yates speaks during a press conference at the Department of Justice on June 28, 2016 in Washington, DC. Volkswagen has agreed to nearly $15 billion in a settlement over emissions cheating on its diesel vehicles. (Photo by Pete Marovich/Getty Images)
WASHINGTON, DC - JUNE 28: Deputy Attorney General Sally Q. Yates speaks during a press conference at the Department of Justice on June 28, 2016 in Washington, DC. Volkswagen has agreed to nearly $15 billion in a settlement over emissions cheating on its diesel vehicles. (Photo by Pete Marovich/Getty Images)
Pete Marovich via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου αναφορικά με τη μη τήρηση της περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ. Είχε δε δηλώσει ότι όσο ασκεί τα καθήκοντα της υπουργού Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να υπερασπιστεί νομικά το συγκεκριμένο διάταγμα.

Oι σχετικές ανακοινώσεις απομάκρυνσής της ήρθαν μέσω ανάρτησης του εκπροσώπου Τύπου, του Λευκού Οίκου, στο Twitter.

Η περίπτωση ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού που έρχεται σε σύγκρουση με το Λευκό Οίκο είναι σπάνια στη διαδρομή της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας με το πιο γνωστό περιστατικό να έχει καταγραφεί το 1973. Πρόκειται για την άρνηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Έλιοτ Ρίτσαρντσον και του υφυπουργού του να υπακούσουν στην εντολή του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για την απόλυση ειδικού εισαγγελέα που διερευνούσε το σκάνδαλο Watergate. Το παραπάνω περιστατικό ανυπακοής του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης είναι γνωστό ως “η σφαγή του Σαββατόβραδου” για την κυβέρνηση Νίξον, ενώ έχει καταγραφεί ως ένας καταστροφικός χειρισμός από πλευράς δημοσίων σχέσεων, που δρομολόγησε τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.

Πρόδωσε την υπηρεσία της

O Τραμπ υποστήριξε πως η Γέιτς «πρόδωσε» την Υπηρεσία της ενώ σε δική του ανάρτηση στο Twitter κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική του, ενώ επιτέθηκε και στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα: «Τώρα έχουν έναν Ομπάμα για υπουργό Δικαιοσύνης».

Αυτό καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει πως θα είναι «παρών» εφόσον αμφισβητηθούν αξίες και δικαιώματα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της απαγόρευσης εισόδου σε πολίτες από μουσουλμανικές χώρες. Και ήδη τώρα καλεί τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Ο Τραμπ ανέθεσε στον Ντάνα Μποέντε, Γενικό Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο νέος ασκών χρέη υπουργού Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε αμέσως μετά τον διορισμό του ότι θα εξασφαλίσει την εφαρμογή του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης και έσπευσε να ακυρώσει τις οδηγίες της Σάλι Γέιτς. «Δίνω εντολή στους άνδρες και τις γυναίκες του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιτελέσουν το καθήκον τους, όπως έχουμε ορκισθεί να κάνουμε, και να υπερασπισθούν τα διατάγματα του προέδρου μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ ο Τραμπ διόρισε τον Τόμας Χόμαν στη θέση του υπηρεσιακού διευθυντή στην Yπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι.

Δημοφιλή