Πολλά εμπόδια, αβέβαιη λύση: Τα δεδομένα για τα νέα αδιέξοδα της δεύτερης αξιολόγησης

Πολλά εμπόδια, αβέβαιη λύση: Tα δεδομένα πίσω από τα αδιέξοδα της β' αξιολόγησης
A businessman hold a ladder, he tried to break through barriers to move forward
A businessman hold a ladder, he tried to break through barriers to move forward
JJPan via Getty Images

Μία ανακεφαλαίωση στα μέχρι και τώρα δεδομένα για τη αξιολόγηση-διαπραγμάτευση.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Πρόβλημα Νο1

Η Αθήνα διαφωνεί με την απαίτηση των πιστωτών για νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Απέναντι στην ελληνική πλευρά είναι και οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ από κοινού. Oι λόγοι εντελώς διαφορετικοί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι έχει φτιάξει μία λίστα μέτρων η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί τώρα ώστε να ισχύσει μετά τη λήξη του Μνημονίου και εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Στην εξίσωση αυτή οι Βρυξέλλες ασκούν αντίστοιχη πίεση προς την Αθήνα. Κι αυτό γιατί στη ζυγαριά «Ελληνικό Πρόγραμμα με Ταμείο ή χωρίς» φαίνεται να κερδίζει το σενάριο με το Ταμείο παρόν και δη χρηματοδοτικά ενεργό.

Πρόβλημα Νο2

Την ίδια στιγμή, σε περαιτέρω αγωνία φαίνεται πως θα συνεχίσει να κρατά όλες τις πλευρές των συνομιλιών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού δεν έχει αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα. Όροι του: Η λήψη μέτρων από τώρα για μετά προκειμένου να σωθεί ότι δεν σώζεται για την ελληνική οικονομία. Γιατί: Διαφωνεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ενώ είναι αμετακίνητο στην άποψη ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και ζητά άμεσα γενναία ελάφρυνσή του. Κάπως έτσι επιστρέφουμε ξανά στο πρόβλημα Νο1.

Ωστόσο, το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει τους δικούς του όρους όπως: το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο άρα δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ωστόσο εάν επιμένετε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ τότε θα πρέπει να πάρετε από τώρα μέτρα. Κι έτσι επιστρέφουμε στο πρόβλημα Νο1.

Πρόβλημα Νο3

Ωστόσο με τη μάχη των διαβουλεύσεων να παίζεται πλέον σε κάθε επίπεδο – και τεχνικό και πολιτικό - τις πιθανότητες για το εάν θα υπάρξει λύση εντός του Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να ζυγίσουμε με περισσότερη ακρίβεια όταν διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ταμείου στις 6 του μηνός. Επί τάπητος σε αυτή: δύο εκθέσεις για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η λύση της αξιολόγησης φαίνεται να εξαρτάται πρωτίστως από την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι – με πρώτους τους Γερμανούς εν όψει εκλογών τον Σεπτέμβριο - έχουν εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι θέλουν το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ο οποίος τόνισε ότι «οι περαιτέρω πληρωμές εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Πιο χαρακτηριστικό ακόμη είναι το πισωγύρισμα του ESM σήμερα με το tweet το οποίο μας εξηγούσε τι εννοούσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα: Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ ήταν πολύ σαφής ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στην Ελλάδα και από χρηματοδοτική άποψη» σημειώνεται ως εξήγηση στις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM πως η συμμετοχή ΔΝΤ θα αρκούσε έστω σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών κι όχι αποκλειστικά σε συμμετοχή με χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρόβλημα Νο4

Οι απειλές. Ή σωστότερα τα κακά σενάρια. Αυτά προέρχονται περισσότερο από γερμανικά ΜΜΕ (σσ Bild) ή/και ανώνυμες πηγές Βρυξελλών και λιγότερο εξαιτίας επίσημων δηλώσεων από πολιτικούς ή/και αξιωματούχους.

Στην αναζωπύρωση των δημοσιευμάτων συνετέλεσε το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει καθώς εκκρεμεί και η διαφωνία του με τους στόχους των Ευρωπαίων και της Αθήνας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στα περί δραχμής εντός συνόρων, να σημειώσουμε ότι «ατυχές παράδειγμα» χαρακτήρισε τελικά την αναφορά του στη δραχμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, στον ANT1, δηλώνοντας πως είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

Πρόβλημα Νο5

Οι αγορές στέλνουν σαφές μήνυμα: δημοσιονομική πειθαρχία αλλιώς ήδη γίνεται αντιληπτό πως η έξοδος στις αγορές είναι πολύ ακριβή.

Ειδικότερα, σήμερα, Τρίτη, τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν σε επίπεδα Οκτωβρίου 2016 με αποτέλεσμα να παγώνει πέρα από την ήδη παγωμένη αξιολόγηση και το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα απογοητευτικά επίπεδα των αγορών συνέβαλε και η διαρροή στο Bloomberg τη Δευτέρα αξιωματούχου ο οποίος τόνισε ότι μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων του ελληνικού προγράμματος έχουν εφαρμοσθεί για να κλείσει η β' αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε εβδομαδιαία έκθεσή του ξεκαθάρισε ότι τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Δημοφιλή