Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) Ο Τσίπρας πάει Σερβία και στέλνει μηνύματα

Στη Σερβία για διήμερη επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο πρωθυπουργός και μια ημέρα πριν, σε συνέντευξη σε σερβική εφημερίδα, στέλνει μηνύματα σε ΕΕ και γείτονες που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε «παράλογες» τις απαιτήσεις των πιστωτών και εκτίμησε ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος». Όσο για τους γείτονες που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες (Αλβανία, πΓΔΜ, Τουρκία), τόνισε ότι «μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις».

2) 30%. Να τ' αφήσω;

Τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πάνε πολύ καλά. Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι αξιωματούχος ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές, κάνει λόγο για υλοποίηση από πλευράς της Αθήνας μόλις του 1/3 των προπαιτούμενων για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι Αθήνα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε πως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως από Γερμανία πλευρά επαναφέρονται τα σενάρια για το Grexit. Η Moody's από την άλλη προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης απειλεί τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

3) Έξω πάμε καλά. Στο διάστημα

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι ιδρύει, με νομοσχέδιο που καταθέτει άμεσα στη Βουλή, την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Αυτά.

4) Στη Μόρια πεθαίνουν άνθρωποι

Στη Λέσβο πεθαίνουν άνθρωποι. Χθες είχαμε και τρίτο νεκρό στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, μέσα σε λίγα 24ωρα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια των θανάτων. Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

5) Στα δικαστήρια κατά του διατάγματος Τραμπ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαιρετικά έντονες είναι οι αντιδράσεις για το διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει την είσοδος μεταναστών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες. Εκτός από τις διαδηλώσεις ανά τη χώρα, εκτός από τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμου του Χόλιγουντ στα SAG Awards, εκτός από το ότι ο ίδιος ο Ομπάμα βγήκε ανοιχτά και στήριξε τις διαμαρτυρίες, ξεκίνησε και ο δικαστικός αγώνας κατά του διατάγματος. Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον θα προσφύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος. Την προσφυγή της θα στηρίξουν οι εταιρείες Amazon.com και Expedia Inc που εδρεύουν εκεί.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα