Μυτιλήνη: Επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας

Μυτιλήνη: Επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας
Eurokinissi

Επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας πραγματοποιείται, από χθες το βράδυ, με στόχο κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης να μη μένει σε σκηνή με τα απρόβλεπτα τραγικά αποτελέσματα.

Το περασμένο βράδυ μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος Λέσβου.

Η τελευταία μεταφορά προκάλεσε τις διαμαρτυρίες παραγόντων του δήμου Λέσβου, αφού έγινε μέσα στη νύχτα, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να αναστατωθεί η ζωή στον δημοτικό καταυλισμό, ενώ χρειάστηκε η επιστράτευση του συνόλου των εργαζομένων εκεί, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι νέοι φιλοξενούμενοι. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να μετεγκατασταθούν άμεσα, στον Καρά Τεπέ, συνολικά 300 άτομα μέλη ευάλωτων ομάδων και οικογενειών που σήμερα ζουν στη Μόρια.

Από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή που, από χθες το απόγευμα, είναι στη Μυτιλήνη, απευθύνεται έκκληση «στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μεταφέρει από τη Μόρια όλους όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες. Όλοι αυτοί μπορούν να μετεγκατασταθούν σήμερα κιόλας στον Καρά Τεπέ η σε ξενοδοχεία, ώστε σε κοντέινερ στη Μόρια να εγκατασταθούν άνδρες μόνοι που δεν γίνονται δεκτοί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία. Πάντως, η κ. Καραγγελή, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώσε ότι χθες το βράδυ 350 άτομα, άνδρες στο σύνολο τους που έμεναν σε σκηνές, έμειναν σε κοντέινερ και οι σκηνές τους μαζεύτηκαν».

Επίσης, με ολονύκτιες εργασίες συνεργεία του Οργανισμού IRC προσπαθούν να δημιουργήσουν όλες αυτές τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να στηθούν κοντέινερ και η εικόνα στον καταυλισμό της Μόριας να αλλάξει ριζικά. Τέλος, σε ελαιώνα δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί άμεσα, θα τοποθετηθούν θερμαινόμενες σκηνές ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η αποσυμφόρηση και η ανάπλαση του καταυλισμού της Μόριας.

Τονίζεται ότι από τη μεριά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής γίνεται αναφορά σε καθυστερήσεις από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη μετακίνηση 400 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη, ενώ θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και σε δομές που υπάρχουν και παραμένουν άδειες. Επίσης, αναφέρονται καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει, πάντα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη λειτουργία της Μόριας λόγω μείωσης του προσωπικού και διακοπής της συνεργασίας με ΜΚΟ και οργανώσεις υπεργολάβους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μάλιστα ο κ. Μουζάλας σε ενημέρωση δημοσιογράφων χθες, κατά την επίσκεψη του στον καταυλισμό του Ελαιώνα, «οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας της Ύπατης Αρμοστείας για την Ελλάδα από εκτάκτου ανάγκης που κάνει διαγωνισμούς πιο γρήγορα σε καθεστώς τακτικότητας χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πολιτεία».

Τέλος σήμερα, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο επισκέπτεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής. Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας μεταβαίνει στη Μυτιλήνη και ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας στη Σάμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή