ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/01/2017 07:00 EET | Updated 31/01/2017 07:00 EET

Ντράγκι: Αναγκαία η ένωση των κεφαλαιαγορών της Ευρωζώνης

Anadolu Agency via Getty Images
FRANKFURT, GERMANY - JANUARY 19: Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB) speaks during a press conference after announcing the bank's interest rate decision in Frankfurt, Germany on January 19, 2017. (Photo by Abdulselam Durdak/Anadolu Agency/Getty Images)

Νέα ώθηση στην ένωση των κεφαλαιαγορών της Ευρωζώνης και την ψηφιακή λειτουργία του τραπεζικού τομέα της έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η προώθηση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης της Ευρώπης είναι «αναγκαία για την καλή λειτουργία του ενιαίου νομίσματος». Μία ατελής χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωζώνης, όπως έδειξε η κρίση, πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι, αν και η τραπεζική ένωση θέτει τις βάσεις για τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της ένωσης των κεφαλαιαγορών. Απηχώντας επισημάνσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ την περασμένη εβδομάδα στο Βισμπάντεν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι οι ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να έχουν κατά νου τις συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα από τις νέες τεχνολογίες. Σημείωσε ότι η ψηφιακή λειτουργία ενσωματώνεται σε όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής και μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και κίνδυνοι.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε, επίσης, για τους κινδύνους του διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αναλύονται και να ελέγχονται, για να διασφαλισθεί ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει «ασφαλές και ανθεκτικό».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)