Μαξίμου: Την μείωση του αφορολόγητου θέλει ο Μητσοτάκης

Μαξίμου: Την μείωση του αφορολόγητου θέλει ο Μητσοτάκης
Sooc

Τον ισχυρισμό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου, που ζητούν ΔΝΤ και Σόιμπλε, προβάλλει εμμέσως πλην σαφώς το Μαξίμου με αφορμή όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι προτάσεις Μητσοτάκη δεν ευνοούν την «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» και ρωτούν: «με ποιον άλλον τρόπο, πέραν της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προτείνει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Τι εννοεί; Μείωση του αφορολογήτου; Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι ζητάει το ΔΝΤ!».

Παράλληλα στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν και άλλες πτυχές των θέσεων Μητσοτάκη που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα επισημαίνουν

-Μητσοτάκης: «πρέπει να υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων», διαφορετικά «η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη». «Ουσιαστικά ζητά να βγουν στο σφυρί όλα τα σπίτια χωρίς καμία προστασία, ακόμα και της πρώτης κατοικίας», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές

-Μητσοτάκης: «μείωση φόρων στα μερίσματα, στο 5% από το 15%». «Υπόσχεται δηλαδή μειώσεις φόρων μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», λένε κυβερνητικές πηγές.

-Μητσοτάκης: θα δεσμευθούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και στόχος είναι η πλήρης «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». «Όταν ερωτάται ο Κ. Μητσοτάκης, αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για το αν καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ. Συμφωνεί, όπως πάντα, με τις απαιτήσεις των δανειστών», υπογραμμίζουν.

-Μητσοτάκης: «Πρέπει οι Έλληνες αγρότες να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες». Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την αναφορά, λένε στην κυβέρνηση, είναι ότι «και στον αγροτικό τομέα θα υπάρξουν μέτρα σε βάρος του μικρού αγρότη. Μοναδικοί ωφελημένοι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του αγροτικού κόσμου».

-Βρούτσης (τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ): «απαράδεκτο το βέτο του υπουργού στις ομαδικές απολύσεις». Το Μαξίμου ρωτά τον Κ. Μητσοτάκη αν υιοθετεί την δήλωση Βρούτση και τονίζει ότι «για μία ακόμη φορά συντάσσεται με το ΔΝΤ και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ που ζητά διαρκώς εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία».

Δημοφιλή