ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/01/2017 07:27 EET | Updated 31/01/2017 07:27 EET

Συνέδριο Οικολόγων: Οι θετικές και αρνητικές αποτιμήσεις από τη συμπόρευση με την κυβέρνηση

eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου ετήσιου τακτικού Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης του κόμματος. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που άσκησαν τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ. Κάνουν λόγο για συσσώρευση πλούτου σε βάρος των λαών με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και το πέρασμα του 50% του παγκόσμιου πλούτου στο 1% του πληθυσμού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προειδοποιούν για τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η ανισοκατανομή του πλούτου και υπογραμμίζουν ότι οι διατλαντικές συμφωνίες (TTIP-CETA-TiSA) βοηθούν να αναπτυχθεί το δίκαιο των επιχειρήσεων έναντι του εθνικού. Σημειώνουν τη διάλυση της αστικής και μεσαίας τάξης και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Η μείωση των μισθών, η αύξηση της ανεργίας η εξαθλίωση των εργαζομένων και η όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος ανατρέπουν τις σταθερές του βίου των λαών του Δυτικού Κόσμου σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Στην πολιτική απόφαση περιλαμβάνεται και η αποτίμηση της πολιτικής παρουσίας του κόμματος στην κυβέρνηση, για την οποία οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν: «Γνωρίζαμε εκ των προτέρων, ότι η διαδρομή θα είναι δύσκολη, με πολλά εμπόδια και δύσκολες καμπές. Δεν φοβηθήκαμε και σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων κοιτάζοντας μπροστά χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Στα θετικά της πολιτικής παρουσίας του κόμματος πιστώνονται οι πολιτικές στα απορρίμματα, στα δάση, στην κοινωνική οικονομία αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, των προσφύγων και μεταναστών. Το κόμμα χρεώνεται στα αρνητικά: το Ελληνικό, τη Μονή Τοπλού, τις Σκουριές, το λιγνίτη, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την καθυστέρηση καθιέρωσης διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους. Υπογραμμίζεται πάντως ο συμβιβασμός του κόμματος με μνημονιακές πολιτικές σκληρές για την κοινωνία υπό τον φόβο της κατάρρευσης της χώρας.

Ανισότιμες χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιρρίπτουν την ευθύνη στο εν λόγω κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, κανένας μέσα από το κόμμα δεν επιθυμεί την πυροδότηση μιας πολιτικής κρίσης στη μέση μιας πορείας σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Καταλήγοντας η πολιτική απόφαση του κόμματος καλεί τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία να δρομολογήσει άμεσα συνάντηση με το αντίστοιχο ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα επιδιωχθεί ο επανακαθορισμός των σχέσεων των δύο κομμάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι δεν ταυτίζουν την πολιτική τους δράση με οφίτσια και καρέκλες. Καμία συνεργασία δεν αποτελεί μονόδρομο, ενώ η στάση του κόμματος θα επανακαθοριστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης καλεί τους βουλευτές του κόμματος -που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- να δυναμώσουν και να κάνουν πιο διακριτή τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Στο τέλος του συνεδρίου εξελέγησαν ως μέλη της νέας 6μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, οι εξής: Γιώργος Πασχαλίδης - Συντονιστής ΕΓ, Εύα Πάσχου - Εκπρόσωπος ΕΓ, Κώστας Διάκος -Εκπρόσωπος ΕΓ. Τακτικά μέλη είναι οι Νίκη Καρδακάρη, Γιώργος Δημητρίου και Δημήτρης Πασχάλης, ενώ αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Ναταλία Μποφίλιου και Κώστας Καλογράνης.