Τσίπρας: Φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια
ΓΤ Πρωθυπουργού Andrea Bonetti

Σημαντικοί ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί συνδέουν τους δυο λαούς. Σχέσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς στο Βελγράδι. Βρισκόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη σε μια πολύπαθη περιοχή, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη δύναμη από πλευράς επενδύσεων στη Σερβία. Συμφωνήσαμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα ώστε η συνεργασία μας να γίνει στρατηγική συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, τονίζοντας τη σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης που θα φέρει τις δυο χώρες πιο κοντά και θα ενισχύσει το εμπόριο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελιξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συζητήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις στη γειτονιά μιας και εξέφρασα την ανησυχία μας για τις φωνές αλυτρωτισμού που υπάρχουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών, είπε ο κ Τσίπρας. Όπως σημείωσε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα τόνισε.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σταυροδρόμι, τόνισε ο κ.Τσίπρας. Προτεραιότητα πρέπει να είναι το συνολικό συμφέρον της Ευρώπης, ανέφερε.

Μεγάλη οικονομική και πολιτική η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, είπε ο κ. Τσίπρας. Η συνεργασία μας στον τομέα των μεταφορών μπορεί να ενταχθεί σε ένα πεδίο μεγάλης σημασίας για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον, ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς. Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.

Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή