Δύο χάρτες της Ευρώπης που δείχνουν πόσοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και που πήγαν

Δύο χάρτες της Ευρώπης που δείχνουν πόσοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και που πήγαν

Πέρυσι είχαμε δημοσιεύσει 4 χάρτες που είχε δημιουργήσει ο Jakub Marian, ένας Τσέχος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης, που αποτύπωνε τις χώρες καταγωγής της πλειοψηφίας των μεταναστών που φιλοξενεί κάθε χώρα της Ευρώπης.

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν βάσει των στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών του 2015, (United Nations Population Division), που περιλαμβάνει στοιχεία από το 1990, καθώς επίσης και των στοιχείων της Eurostat για τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ του Ιανουαρίου 2015 και του Ιουνίου 2016, για να λάβει υπόψη και την προσφυγική κρίση.

Τώρα αποφάσισε να αντιστρέψει τα στοιχεία και να δημιουργήσει έναν χάρτη που δείχνει τι ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας της Ευρώπης ζει στο εξωτερικό.

Πηγή: Jakub Marian

Βλέπουμε λοιπόν ότι από την Ελλάδα έχει φύγει το 8% του πληθυσμού. Τα μεγαλύτερα ωστόσο ποσοστά μετανάστευσης καταγράφονται στη Βοσνία, με το 43,3% του πληθυσμού να έχει αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα, και ακολουθεί η Αλβανία με 38,8%. Γενικά, οι χώρες που έχουν μπλε ή κόκκινο χρώμα στον χάρτη, είναι αυτές που«χάνουν» τον πληθυσμό τους εδώ για πολλές δεκαετίες.

Να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε «Ευρώπη», εννοούμε τη Γηραιά ήπειρο, και όχι μόνο την ΕΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας δεύτερος χάρτης του Jakub Marian, που δείχνει που πήγαν -κατά πλειοψηφία- όλοι αυτοί οι μετανάστες.

Πηγή: Jakub Marian

Όπως βλέπουμε, η πλειοψηφία των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα πήγαν στη Γερμανία. Όπως επίσης και οι πολίτες πολλών άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η Τουρκία κ.α. Αντίθετα, οι πολίτες της Γερμανίας μετανάστευσαν κατά πλειοψηφία στις ΗΠΑ, οι Γάλλοι στην Ισπανία και οι Ισπανοί στη Γαλλία.

Δημοφιλή