Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) Πολλά εμπόδια, αβέβαιη λύση

Η Αθήνα διαφωνεί με την απαίτηση των πιστωτών για νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Απέναντι στην ελληνική πλευρά είναι και οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ από κοινού. Διαβάστε αναλυτικά πώς έχουν τα δεδομένα. Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο ΕΜΣ ανασκευάζει δηλώσεις του επικεφαλής του,Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του και στη χρηματοδότηση.

2) Θύελλα για τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής

Θύελλα προκάλεσαν την Τρίτη σχόλια του Νίκου Ξυδάκη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού», προσθέτοντας ότι «τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε». Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως ποτέ δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή, ενώ παραδέχτηκε πως η αναφορά του ήταν «ατυχές παράδειγμα».

3) Στο αρχείο η δικογραφία για τα capital controls

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε για τον εντοπισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση. Με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία ήδη επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από το μέτρο που επιβλήθηκε, μία βδομάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

4) Τέλος ο ΕΝΦΙΑ. Από το 2018 έρχεται ο φόρος κατοχής περιουσίας

Tην αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από ένα γενικευμένο «φόρο κατοχής περιουσίας», ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, φέρεται να προβλέπει σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο νέος φόρος περιουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

5) Metron Analysis: Προβάδισμα 10,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Ποσοστό 25,8% συγκεντρώνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, έναντι 15,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ANT1. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5.6%, το ΚΚΕ με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4.9%. Η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο 2.3%, οι ΑΝΕΛ στο 2.1%, το Ποτάμι στο 1.7%, η Λαϊκή Ενότητα στο 1.5% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5%.

Δημοφιλή