Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) Στη Βουλή έγινε «συζήτηση» για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρούονται εκ νέου.Ο μεν κ. Μητσοτάκη ζήτησε εκλογές και ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπιστώνω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα».

2) «Πλώρη» για Brexit

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που επιτρέπει στην Τερέζα Μέι την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

3) Ήρθαν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια

Άρχισε από χθες, Τετάρτη, η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Λεωφορεία, Τρόλεϊ και τη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) και Τραμ, ενώ από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 θα είναι λειτουργικό το έργο και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, δηλαδή για όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μετακινήσεις σας.

4) ...και διηγώντας τα να κλαις

Μείωση, κατά 50% του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008, καταγράφει νέα μελέτη της Endeavor Greece, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, με βάση στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Endeavor Greece, ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις το 2016, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012. Αυτή η μείωση είναι η βασική αιτία του αρνητικού ισοζυγίου συστάσεων/διαγραφών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους εμφανίζεται να μειώνεται, σε σχέση με το 2012, κατά 5.500 περίπου και διαμορφώνεται στις 35.159. Ωστόσο, το 2016 ξεπέρασαν κατά 6.500 τις νέες συστάσεις, οδηγώντας για πρώτη φορά σε αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών.

5) Επιτέλους! Τέλος στα τέλη περιαγωγής από 15 Ιουνίου

Συμφωνία για τις ανώτατες τιμές περιαγωγής στην αγορά χονδρικής για την κινητή τηλεφωνία στην ΕΕ, επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εξασφαλίζοντας την κατάργηση των τελών περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017. Με αυτή τη ρύθμιση, καθορίζονται οι τιμές που οι πάροχοι μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα παροχής υπηρεσιών περιαγωγής. Αυτές είναι οι ανώτατες τιμές που οι πάροχοι μπορούν να χρεώνουν.

Δημοφιλή