Οι...τσιρλίντερ (ή μποξέρ) του βυθού: Τα καβούρια που δεν πάνε πουθενά χωρίς...θαλάσσιες ανεμώνες στις δαγκάνες

Οι...τσιρλίντερ (ή μποξέρ) του βυθού: Τα καβούρια που δεν πάνε πουθενά χωρίς...θαλάσσιες ανεμώνες στις δαγκάνες
Boxer Crab found in Tulamben, Bali, Indonesia.
Boxer Crab found in Tulamben, Bali, Indonesia.
watertoo859 via Getty Images

Θα μπορούσε να εκληφθεί ως σύμπτωση, ή ως «παραξενιά» που έχει να κάνει με μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά χαρακτηρίζει ολόκληρο είδος καβουριών, τα λεγόμενα Lybia: Πρόκειται για ένα είδος καβουριών τα οποία συνηθίζουν να κρατούν θαλάσσιες ανεμώνες στις δαγκάνες τους, κάτι είχε αποτέλεσμα να τους δοθεί το παρατσούκλι «pom-pom crabs» (ή boxer crabs).

Δεν έχει επιβεβαιωθεί με σιγουριά γιατί το κάνουν, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, τα συγκεκριμένα πολύχρωμα «λουλούδια» του βυθού (τα οποία μπορεί να είναι όμορφα εμφανισιακά, αλλά...τσιμπάνε), τα οποία σηκώνουν στις δαγκάνες με μια σειρά από λεπτεπίλεπτους «γάντζους», πιθανώς να βοηθούν τα καβούρια να απομακρύνουν επικίνδυνα αρπακτικά. Με τη σειρά τους, οι ανεμώνες επωφελούνται και αυτές, καθώς παίρνουν υπολείμματα φαγητού από τα καβούρια.

Εν αντιθέσει με τα περισσότερα καβούρια, τα οποία έχουν γερές, ογκώδεις δαγκάνες τις οποίες χρησιμοποιούν για να αρπάζουν πράγματα, να τρώνε και να μάχονται, τα καβούρια Lybia έχουν δαγκάνες σε μικρές τσιμπίδες, ιδανικές για να σηκώνουν θαλάσσιες ανεμώνες. Μάλιστα, νέα μελέτη δείχνει πως όταν ένα τέτοιο καβούρι δεν έχει ανεμώνη, τότε θα πάει να κλέψει μια από άλλο καβούρι. Τόσο ο «νικητής» όσο και ο «χαμένος» στη συνέχεια κόβουν την ανεμώνη (ο ένας αυτήν που απέκτησε, ο άλλος αυτήν που του έμεινε) σε δύο κομμάτια, έτσι ώστε να έχουν ένα σε κάθε δαγκάνα (σημειώνεται πως μέσα σε λίγες ημέρες, το κάθε κομμάτι μεγαλώνει, αποτελώντας κλώνο του αρχικού).

Μέσα σε διάστημα αρκετών ετών, μια επιστημονική ομάδα παρατήρησε ή συνέλεξε πάνω από 100 καβούρια Lybia leptochelis- το καθένα με το δικό του ζεύγος από θαλάσσιες ανεμώνες- από την Ερυθρά Θάλασσα στο Ισραήλ. Στο IUI Marine Laboratory στο Εϊλάτ, οι ερευνητές πήραν τη μια ανεμώνη από ένα καβούρι. «Δεν τις αφήνουν από μόνα τους» είπε ο Γίσραελ Σνίτζερ, συντελεστής της έρευνας (από το Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν στο Ισραήλ). Όπως είδαν, το καβούρι που είχε χάσει τη μια ανεμώνη θα έκοβε την άλλη σε δύο ίσα κομμάτια, και μετά από λίγες ημέρες αυτά μεγάλωναν ξανά: Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα ζώο κάνει ένα άλλο να αναπαραχθεί ασεξουαλικά.

Σε άλλο πείραμα, ο Σνίτζερ και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν τι κάνει ένα καβούρι αν δεν έχει καθόλου ανεμώνες: Έβαλαν ένα καβούρι που δεν είχε καθόλου ανεμώνες σε ένα ενυδρείο με ένα καβούρι που είχε δύο. Όπως διαπιστώθηκε, ακολουθεί αναμέτρηση, η οποία σχεδόν πάντα έχει αποτέλεσμα το καβούρι που δεν είχε ανεμώνη να καταφέρνει να κλέψει τη μία. Επίσης, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA ζευγών ανεμώνων από καβούρια που είχαν πιαστεί στη φύση. Το κάθε καβούρι βρέθηκε να έχει εντελώς όμοιους κλώνους, κάτι που υποδεικνύει πως η ίδια συνήθεια που παρατηρήθηκε στο εργαστήριο ακολουθείται και στη φύση.

Ωστόσο παραμένουν ερωτήματα, όπως το πού και πότε τα καβούρια αποκτούν τις ανεμώνες τους. Για παράδειγμα, τα καβούρια που πιάστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν ένα συγκεκριμένο είδος θαλάσσιας ανεμώνης (Alicia). Παρά χρόνια ερευνών, η ομάδα δεν κατάφερε να βρει ανεμώνες τέτοιου είδους ελεύθερες, και όχι στις δαγκάνες τέτοιων καβουριών. Επίσης, τίθεται το ερώτημα του πώς προέκυψε και εξελίχθηκε αυτή η σχέση, καθώς, όπως επισημαίνει η Ντανί λε Γκουϊνό, ειδική στα καβούρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, οι ανεμώνες φαίνονται απαραίτητες για αυτά.

Δημοφιλή