Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο συμφώνησαν Μέρκελ και Τσίπρας στη Μάλτα

Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο συμφώνησαν Μέρκελ και Τσίπρας στη Μάλτα
Andrea Bonetti

Στην ανάγκη άμεσης λήψης αναγκαίων πρωτοβουλιών για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο συμφώνησαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δυο τους, στο πλαίσιο της άτυπης μονομερούς Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, και ειδικότερα σε ό,τι αφορα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικων σχέσεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ιδιωτική συνομιλία με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή