Στα πόστα τους παραμένουν οι αγρότες

Στα πόστα τους παραμένουν οι αγρότες
Sooc

Εν αναμονή του καθορισμού της πενταμερούς συνάντησης με κυβερνητικά στελέχη, τελούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της κεντρικής Μακεδονίας, ακολουθώντας το πρόγραμμά τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, η συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα στην κυβέρνηση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, για πραγματοποίηση πενταμερούς (από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Ανάπτυξης) συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. Ως απάντηση δόθηκε η δέσμευση για επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης.

Οι κινητοποιήσεις

Από το μπλόκο της Νίκαιας την Κυριακή, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα προχωρήσουν τελικά σε αποκλεισμό και της κοιλάδας των Τεμπών. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, από το βήμα της σημερινής αγροτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας.

Οι αγρότες που κατέφθασαν στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά τις 18:00 με τα τρακτέρ τους, πέρασαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους με κορναρίσματα και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία τη Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από αγρότες, από σωματεία και φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας.Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 και τα τρακτέρ επέστρεψαν στο μπλόκο της Νίκαιας όπου και παραμένουν.

Κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, σε δύο σημεία. Το ένα βρίσκεται στη Νίκαια, όπου οι αγρότες κρατούν κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στο κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου οι αγρότες του μπλόκου από σήμερα το μεσημέρι έχουν αποκλείσει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Πιστοί στη δέσμευση που ανέλαβαν, για συμβολικό - δίωρο αποκλεισμό του οδικού κόμβου, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τη Χαλκιδική και από άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αποχώρησαν στις 20.00 και επέστρεψαν στο μπλόκο τους, στα «Πράσινα Φανάρια»,στη διασταύρωση πριν τον αερολιμένα.

Στο μεταξύ, λιγότερο από μια ώρα διήρκησε και ο αποκλεισμός, στα διόδια Μαλγάρων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, όπου οι αγρότες τα είχαν αποκλείσει με τρακτέρ, λίγο μετά τις 18.00 και τον άνοιξαν στις 19.00, «λόγω της αυξημένης κίνησης στο σημείο», όπως επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργος Κωστούδης.

Σε συμβολική κατάληψη της εφορίας Καστοριάς προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο κόμβο της Εγνατίας οδού, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας ήταν να κλείσουν από τις 19:00 έως τις 21:00 τον κόμβο στο Κεφαλόβρυσο. Κλειστή παρέμεινε η Ιόνια Οδός στο ύψος του Αγίου Δημητρίου στην Άρτα. Συγκέντρωση και διαμαρτυρία πραγματοποίησαν επίσης αγρότες από το μπλόκο Πραιτωρίων στο υποκατάστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο του Ηρακλείου.

Δόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην κυκλοφορία οι εθνικές οδοί Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου , και Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο Κεφαλοβρύσου, τις οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να αποφασίσουν την Κυριακή για τις μορφές των κινητοποιήσεών τους, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία τα μέλη της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις 11:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Συνελεύσεις

Στο μεταξύ, το όργανο της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας εμπλουτίστηκε και με μέλη από την επιτροπή του μπλόκου στον Προμαχώνα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της διευρυμένης πλέον συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, αύριο, Σάββατο, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και από άλλα μπλόκα. Έτσι, κλειστή θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Επισημαίνεται ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30/1, ενώ η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα γινόταν κανονικά.

Τον αυτοέλεγχό τους ετοιμάζουν οι Έλληνες αυγοπαραγωγοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις

Αποφασισμένοι να βάλουν οι ίδιοι φρένο στις ελληνοποιήσεις παράνομα εισαγόμενων αυγών, φαινόμενο που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον κλάδο επιτρέπει και την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά αμφιβόλου προέλευσης προϊόντων, είναι οι Έλληνες αυγοπαραγωγοί, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσής τους, Γιάννης Λιάρος.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με στόχο να προστατεύσουν το ελληνικό αυγό, που είναι υψηλής ποιότητας, «οι αυγοπαραγωγοί ετοιμάζονται να αυτοελεγχθούν», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι εντός του πρώτου εξαμήνου φέτος, θα είναι έτοιμος ένας μηχανισμός ελέγχου των μονάδων αυγοπαραγωγής στη χώρα μας, που θα οδηγεί στην απόδοση από την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ) στους παραγωγούς σήματος πιστοποίησης της ελληνικότητας των προϊόντων τους. Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι την πιστοποίηση θα κάνει ανεξάρτητος φορέας, ώστε να μην «μπορέσει κανείς να αμφισβητήσει τη διαδικασία».

Με την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού ελέγχου ο κ. Λιάρος εκτιμά ότι «τουλάχιστον από το απόλυτο μηδέν που είμαστε σήμερα, θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα ώστε να περιοριστεί, έστω και σε ένα βαθμό, η απαράδεκτη πρακτική των ελληνοποιήσεων παράνομα εισαγόμενων αυγών, που αυτή τη στιγμή γίνεται ανεξέλεγκτα, αφού δεν υπάρχει κανένας φόβος ελέγχου από τους αρμόδιους μηχανισμούς της πολιτείας».

Εκφράζοντας την αγανάκτησή του αλλά και την ανησυχία του για την αδράνεια των κρατικών μηχανισμών, ο κ. Λιάρος είπε: «Λέμε ελάτε να μας κάνετε έλεγχο και δεν έρχεται κανείς», για προσθέσει ότι «η παντελής έλλειψη ελέγχων στην αγορά επιτρέπει την εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα, που θεωρεί ότι καταναλώνει ελληνικό αυγό χωρίς όμως να μπορεί να το επιβεβαιώσει».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «όλα τα αυγά πρέπει να έχουν επάνω την ειδική σήμανση που αναφέρει τη χώρα παραγωγής, τον κωδικό παραγωγού, τον τρόπο εκτροφής κ.λπ. Όταν αυτή η σήμανση δεν υπάρχει, τότε υπάρχει πρόβλημα!».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, μπορεί να βοηθήσει η επέκταση και στην αυγοπαραγωγή του συστήματος «'Αρτεμις», που σήμερα ισχύει για το κρέας και το γάλα, την οποία η Ένωση έχει ζητήσει από το 2014 και «ακόμη περιμένουμε την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί».

'Αγνωστος ο αριθμός των παράνομων αυγών-Μείωση ζωικού κεφαλαίου άνω του 35% την τελευταία 10ετία

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι «κατά τους… αισιόδοξους, τα παράνομα κυκλοφορούντα αυγά στη χώρα μας φτάνουν το 10%, ενώ οι απαισιόδοξοι μιλούν για ποσοστό άνω του 30%». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά υπογράμμισε ότι «ακόμα και ένα αυγό να μπαίνει στη χώρα μας παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά». Πρόσθεσε δε, ότι «την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35% και σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 εκατ. πτηνά αυγοπαραγωγής».

Την τελευταία πενταετία, όπως επισήμανε, «κατέβασαν ρολά αρκετές μονάδες στη χώρα μας», πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός «έκλεισε τη μια μονάδα του και διατήρησε την άλλη ή στράφηκε μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους».

Όπως εξήγησε το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστούν πλέον ασύμφορη την επένδυση στην παραγωγή και έχουν οδηγήσει πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.

Παγωμένες οι τιμές

Η τιμή του αυγού κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που όλα τα κόστη έχουν ανέβει (ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρικό, καύσιμα, διόδια, ζωοτροφές, αγροτικά εφόδια γενικά) και μοναδική ελπίδα στο ζοφερό κλίμα δίνουν τα αυγά αχυρώνα και βιολογικής πτηνοτροφίας. Η τιμή στο ράφι για το κλουβί είναι περίπου 20-25 λεπτά το τεμάχιο, ανάλογα με το μέγεθος, στον αχυρώνα περίπου 30 λεπτά, ελευθέρας βοσκής 40 λεπτά και βιολογικά στα 50 λεπτά.

Υπογραμμίζεται ότι τα μέλη της Ένωσης Αβγοπαραγωγών θα συναντηθούν την Κυριακή 5/2 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξάγεται η 10η Διεθνής Έκθεση "Zootechnia", με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, στα οποία πλέον είναι «επιτακτική ανάγκη να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις» όπως υπογράμμισε ο κ. Λιάρος.

Δημοφιλή