Ζωντανεύοντας κλασικά επαγγέλματα

Ζωντανεύοντας κλασικά επαγγέλματα
Hero Images via Getty Images

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ραφτείτε online; Ότι ένα κοντέινερ μπορεί να γίνει χώρος στέγασης με σύγχρονες προδιαγραφές; Με βατήρα την παράδοση και το βλέμμα στο μέλλον, δύο ελληνικά projects προσφέρουν σύγχρονες λύσεις στις ανάγκες των ανθρώπων.

Κλασικό δεν σημαίνει απαραίτητα και στατικό. Αλλιώς, ο Νίκος Πουλόπουλος δεν θα είχε εξελίξει καθόλου το επάγγελμα του παππού του που ήταν «υφασματάς». Όμως, παράδοση ίσον γνώση που σου παραδίδεται και, εφόσον είσαι ανήσυχος, αποτελεί προκλητική αφετηρία για τα νέα σου βήματα. Αν ο παππούς του ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα πρώτα ραφεία στην Αθήνα, ο Νίκος, μαζί με το Γιάννη Στεφανίδη που διαθέτει εμπειρία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έφτιαξαν το πρώτο e-shop για tailor made πουκάμισα. Και ζευγάρωσαν την προσήλωση στις παλιές αρχές -φροντίδα, ποιότητα, υπηρεσίες που κάθε φορά εστιάζονται αποκλειστικά στις ανάγκες του «ενός» πελάτη- με τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία για online εξυπηρέτηση.

Διότι, ναι, το Mezoura μπορεί να παραδώσει ένα πουκάμισο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, χωρίς να χρειαστεί να το επισκεφθείτε. To sur mesure εξ αποστάσεως ποτέ δεν ήταν απλούστερο: Σχεδιάζεις το πουκάμισό σου σε μοντέλο 3D, καθοδηγείσαι ώστε να βρεις το τέλειο μέγεθος, που μένει στη βάση της Mezoura για επόμενες παραγγελίες σου και ύστερα από 10 μέρες παραλαμβάνεις το πουκάμισό σου. Μέχρι τώρα η συνταγή έχει αποδειχθεί αλάνθαστη, αλλά σε περίπτωση που οτιδήποτε δεν έχει πάει καλά, οι διορθώσεις είναι δωρεάν.

Ο Γιάννης και ο Νίκος σκοπεύουν να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους και σε κοστούμια, ενώ στόχος τους είναι να επενδύσουν σε ένα 3d scanner για να γίνεται αυτόματα η «τηλε-μέτρηση» των ενδιαφερόμενων.

Το Famous For a Reason εκτιμά την ανοιχτή ματιά τους πάνω στις αξίες της παράδοσης και θα μπορούσε να τους δώσει ώθηση, χρηματοδοτώντας την αγορά του 3d scanner, αλλά χρειάζεται να βοηθήσει και το κοινό ψηφίζοντας στο σχετικό διαγωνισμό.

Ένα κοντέινερ δεν θα μπορούσε να «περιέχει» και ανθρώπους - ή μήπως θα μπορούσε; Μια ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών, η Cocoon Modules, προτείνει μια εναλλακτική, ευφάνταστη, όσο και πειστική απάντηση στο προαιώνιο αίτημα του ανθρώπου για στέγαση.

ανακατασκευάζοντας τα εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές. Η ιδέα ανήκει στην αρχιτέκτονα Ναστάζια Σπυροπούλου και η πλατφόρμα της είναι η αρχιτεκτονική τύπου Lego. Όσο για το «A-ha momment», αφορμή ήταν η επίσκεψη της Ναστάζιας σε ένα ελληνικό σπίτι που φτιάχτηκε από μέταλλο.

Προφανώς, ένα κοντέινερ προσφέρει οικονομικότερη κατασκευή, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ανθεκτικότητα. Άλλωστε, πρόκειται για για κιβώτιο που φτιάχτηκε ακριβώς για να αντέχει την καταπόνηση. Ως κατοικία, μπορεί να συνεχίσει... τα ταξίδια του, καθώς σύμφωνα με τους ανθρώπους της Cocoon Modules θα είναι δυνατό να μεταφερθεί, ενώ δεν στερείται αντισεισμικότητας και μπορεί να μετασκευαστεί έτσι ώστε να παρέχει βιοκλιματικό σχεδιασμό και ενεργειακή αυτονομία. Επίσης, Lego γαρ, προσφέρεται για να χτίσεις επιπλέον χώρους - δωμάτια. Η χρήση του μπορεί να αφορά χώρους στέγασης οποιουδήποτε τύπου, από κατοικίες έως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Η συμμετοχή στο Famous For a Reason δίνει στην ομάδα τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ψήφο του κοινού για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο: την επίδειξη του πρωτοτύπου της, μιας εξοχικής κατοικίας, σε διάφορες ελληνικές πόλεις, ώστε να συστήσει στους πολίτες αυτή την πολλά υποσχόμενη λύση στέγασης.

Δημοφιλή