Ο ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις σε βάρος διαβόητου πολέμαρχου

Ο ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις σε βάρος διαβόητου πολέμαρχου
A white UN emblem (world map surrounded by two olive branches) on a blue background.
A white UN emblem (world map surrounded by two olive branches) on a blue background.
Bulgac via Getty Images

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε χθες, Παρασκευή, τις κυρώσεις σε βάρος του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για να επιστρέψει φανερά στο Αφγανιστάν ο διαβόητος πολέμαρχος.

Η αφγανική κυβέρνηση είχε ζητήσει να γίνει η κίνηση αυτή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο με τον Χεκματιάρ και τη μαχητική οργάνωσή του, την Χεζμπ-ι-Ισλάμι.

Η συμφωνία είχε επικριθεί από μερικούς Αφγανούς και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων επειδή προέβλεπε αμνηστία στον Χεκματιάρ και πολλούς από τους μαχητές του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μόνο η Ρωσία ήταν αντίθετη στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του Χεκματιάρ.

Ενώ διαδραματίζει μόνο έναν μικρό ρόλο στην τρέχουσα σύγκρουση στο Αφγανιστάν, ο Χεκματιάρ ήταν κεντρικό πρόσωπο στη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990, όταν είχε χαρακτηριστεί «ο χασάπης της Καμπούλ» και είχε κατηγορηθεί ότι εκτόξευε στα τυφλά ρουκέτες εναντίον της πρωτεύουσας, καθώς και για άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Εκπρόσωποι του Χεκματιάρ και της αφγανικής κυβέρνησης δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Αφαιρώντας το όνομα του Χεκματιάρ από τον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω των σχέσεών τους με την αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες μαχητικές οργανώσεις, ο ΟΗΕ ξεπάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του και ήρε μια ταξιδιωτική απαγόρευση και το εμπάργκο όπλων που είχαν επιβληθεί στον πρώην πολέμαρχο.

Είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο Χεκματιάρ από τον Σεπτέμβριο που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης με τον αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι.

Καθώς έχουν πλέον αρθεί οι κυρώσεις του ΟΗΕ, κυβερνητικοι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Χεκματιάρ θα επιστρέψει στην Καμπούλ, παρά τη συνεχιζόμενη πολεμική γύρω από το πρόσωπό του.

Πολλές ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, είχαν εγκωμιάσει τότε τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μια ευρύτερη ειρήνη στο Αφγανιστάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή