Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Getty Images/iStockphoto

Επιβαρύνσεις αλλά και ελαφρύνσεις αναμένεται να προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους». Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε έως 6 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις. Στόχος η ταμειακή διευκόλυνση των φορολογουμένων και η ανακοπή του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, που έχουν ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ επανεξετάζει την πρόταση για εξόφληση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το τέλος Ιουλίου και θα φτάνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου, όμως το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους δανειστές. Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι είχε παρουσιαστεί το ίδιο σχέδιο, όμως αυτό απορρίφθηκε.

Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο. Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες, ενώ και φέτος θα είναι απενεργοποιημένος ο κωδικός 049, στον οποίο δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις. Ταυτόχρονα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών χωρίς αποδείξεις.

Σύμφωνα όμως με το «Έθνος», θα προκύψουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που επήλθαν στα εισοδήματα του 2016 και θα φανεί στα νέα εκκαθαριστικά θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το έμμεσο αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει διαμορφωθεί σε 8.636 έως και 9.550 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις αποδοχές του 2016.

Όπως όμως επισημαίνει το δημοσίευμα, η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές μεταξύ των ποσών των φόρων που προκύπτουν βάσει των παλαιών και των νέων κλιμάκων για τους πέντε πρώτους μήνες του 2016.

Σε αριθμούς:

  • 1,15 δισ. € οι πρόσθετοι φόροι που θα πληρώσουν φέτος 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι
  • 258 εκατ. € το πλεόνασμα εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο
  • 314 εκατ. € οι επιστροφές φόρου, υψηλότερες κατά 6,08% έναντι του στόχου
  • 1,7 δισ. € η υπεραπόδοση εσόδων το 2016

Οι κερδισμένοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανήκουν στους κερδισμένους των φορολογικών αλλαγών που έγιναν το 2016. Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεών τους θα γίνει με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δικαιούνται το αφορολόγητο.

Τα εισοδήματα του 2015 φορολογήθηκαν με συντελεστές 26%-33%, ενώ τα εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως και 45%. Αυτό σημαίνει πως για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 32.700 ευρώ, δηλαδή για τους περισσότερους επαγγελματίες, η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών φέρνει ελαφρύνσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2,2% έως και 10%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 75%.

Όσον αφορά τους αγρότες, αυτοί θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636-9.550 ευρώ, ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι χαμένοι

Οι μεγάλοι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται έως και 36,36%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων, καθώς τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ, και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.

Όσον αφορά τους μισθωτούς που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι», τα εισοδήματα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Ακόμα, όσοι φορολογούμενοι, κατά το φορολογικό έτος 2016, είχαν πραγματικό εισόδημα χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και τεκμαρτό χαμηλότερο από τα 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και το έμμεσο αφορολόγητο.

Προϋπόθεση

Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να μην ασκεί επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

Η χρήση εταιρικού αυτοκινήτου το 2016 θα κοστίσει ακριβότερα σε φόρο φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους 2016 υπολογίζεται με συντελεστές από 4% έως και 22% επί της λιανικής τιμής προ φόρων του οχήματος.

Το ποσό που προκύπτει φορολογείται ως επιπλέον εισόδημα. Για παράδειγμα, για αυτοκίνητο με λιανική τιμή έως 12.000 ευρώ το επιπλέον εισόδημα που προκύπτει είναι 4% ή 480 ευρώ. Προβλέπονται συντελεστές απομείωσης από 10% έως και 50% ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος για αυτοκίνητα άνω των τριών ετών.

Δημοφιλή