Ο Ασάνζ ζητεί από την Σουηδία και τη Βρετανία να του δοθεί πίσω η ελευθερία του

Ο Ασάνζ ζητεί από την Σουηδία και τη Βρετανία να του δοθεί πίσω η ελευθερία του
REUTERS/Peter Nicholls/Files
REUTERS/Peter Nicholls/Files
Peter Nicholls / Reuters

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία και τη Σουηδία να εφαρμόσουν την απόφαση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση που προβλέπει να του δοθεί πίσω η ελευθερία του.

"Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία να κάνουν το σωστό και να αποκαταστήσουν την ελευθερία μου. Αυτά τα δύο κράτη έχουν υπογράψει συνθήκες που προβλέπουν την αναγνώριση του ΟΗΕ και των μηχανισμών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα", μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο δήλωση του Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείται για τον βιασμό μιας γυναίκας. Ο Ασάνζ καταζητείται επίσης στις ΗΠΑ για τη διαρροή χιλιάδων άκρως απορρήτων στρατιωτικών εγγράφων. Έκτοτε δεν έχει εγκαταλείψει τον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση αποφάσισε ότι η ντε φακτο αυτή φυλάκισή του είναι αυθαίρετη. Οι βρετανικές και οι σουηδικές αρχές αρνούνται μέχρι σήμερα να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή.

Δημοφιλή