Συνεχίζουν οι αγρότες. Τον πρωθυπουργό θέλουν να δουν οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας. Σκέφτονται κάθοδο στην Αθήνα

Συνεχίζουν οι αγρότες. Τον πρωθυπουργό θέλουν να δουν οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας. Σκέφτονται κάθοδο στην Αθήνα
Sooc

Σε συλλαλητήριο προχωρεί η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, αύριο στις 11 το πρωί, στο κτίριο της Περιφέρειας, με στόχο οι κτηνοτρόφοι να προβάλλουν τα αιτήματα τους.

Να υπενθυμιστεί πως οι ίδιοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα αιτήματά τους, ενώ σε περίπτωση που δεν πάρουν κάποια απάντηση, όπως λένε, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Το αυριανό συλλαλητήριο στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναμένεται αρκετά δυναμικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, ο οποίος τόνισε, πως στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη, ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε έδρες άλλων περιφερειών της χώρας.

Επίσης, η βάση των αιτημάτων είναι κοινή και αφορούν, εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως και τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της κακοκαιρίας.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, εξετάζουν αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα κομβιακά σημεία σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, την Πέμπτη 9 Φεβρουταρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, προσθέτοντας ότι σήμερα "λίγο πριν τις 15.00 κλείδωσε η κινητοποίηση, που εξαγγείλαμε από την προηγούμενη εβδομάδα".

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής, αλλά επί ποδός, βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή συνάντηση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια (12.00) και στην οποία θα δώσουν το παρών εκπρόσωποί τους.

Τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά παραμένουν στο μπλόκο του Άργους Ορεστικού, στον κάθετο αξονα της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ στο νομό Γρεβενών, συνάδελφοί τους βρίσκονται στην πρώτη έξοδο της Εγνατίας οδού, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Επίσης, στο Καλονέρι Βοίου Κοζάνης, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν και αυτοί μπλόκο, στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στη διασταύρωση Σιάτιστας, καθώς και στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας.

Εξάλλου, στους Πύργους Πτολεμαϊδας παραμένουν στο μπλόκο, στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας - Έδεσσας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να στηθούν άλλα δύο μπλόκα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στη γέφυρα Ρυμνίου, στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης, καθώς και στα Κοίλα Κοζάνης.

Με ολιγόωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών Πατρών - Κορίνθου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας, αντίστοιχα.

Σε κίνηση για την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, όπου εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο. Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 7/2 στις 12.00 το μεσημέρι.

«Είμαστε μαζί με τους αγρότες της Νίκαιας. Χθες βρεθήκαμε όλοι μαζί στα Τέμπη και αύριο θα είμαστε στην Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιάς, Τάσος Κωστούλας, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι μονόδρομος.

Ειδικότερα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου από τις 18:30 έως τις 21:30, στο ύψος του Αιγίου.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από τις 19:00 έως τις 21:00 στο ύψος του κόμβου του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους, αναμένουν, όπως ανακοίνωσαν, πως θα περιμένουν τις αποφάσεις της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής που θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αναμένεται να αποφασίσουν την Τρίτη για το αν θα προχωρήσουν σε κινητοποίησες, ενώ εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τρακτέρ δίπλα στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Στην Ηλεία, αγρότες έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Πύργο και στην συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ν' αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τα τελωνεία, καλεί τους αγρότες η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), επισημαίνοντας ότι πρέπει να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων, "σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας". Παράλληλα καλεί την Πολιτεία να επιδιώξει, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, την επίλυση των προβλημάτων τους, "διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων".

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΒΕΘ, ο αποκλεισμός τελωνείων και εθνικών οδών "φέρνει αντιμέτωπες τις ήδη βαρύτατα δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις - μέλη του επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές, με πρόσθετα σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση των προϊόντων τους, τα οποία θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ίδια τους την ύπαρξη.

Επιπλέον, ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του τελωνειακού σταθμού των Ευζώνων από τα τρακτέρ των αγροτών, προκαλεί τη συσσώρευση πρώτων υλών, που προορίζονται για τις βιομηχανίες γειτονικής χώρας, στα κρηπιδώματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με άμεσο κίνδυνο την εξάντληση κάθε επιπλέον αποθηκευτικής ικανότητας σε αυτά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή προορισμού πλοίων που μεταφέρουν πρώτες ύλες και άλλα εμπορεύματα, με οδυνηρές συνέπειες για την αξιοπιστία του λιμανιού της πόλης και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς στα μέσα Μαρτίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του λιμανιού".

Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει προ ημερών η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (Δευτέρα) είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που οι Θεσσαλονικείς, «βλέπουν» τρακτέρ στην πόλη. Στις 2/2 οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με 30 τρακτερ και ενόψει της 10ης Zootechnia. Επιπλέον, μόλις το Σάββατο, 4/2, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα Μάλγαρα και την Ημαθία «πορεύτηκαν» με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που έπονται.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 18.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό, αν και συνήθως τις τελευταίες ημέρες η κινητοποίησή τους διαρκεί από μισή έως και μία ώρα.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής (στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας) και το μεσημέρι αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.

Eντός της εβδομάδας -το πιο πιθανόν προς το τέλος της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασιστούν άλλες κινήσεις στην αυριανή σύσκεψη- πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς ημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαϊδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, και από την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή