Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ: Τι αναμένεται να περιέχουν οι εκθέσεις που θα εξεταστούν

Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ: Τι αναμένεται να περιέχουν οι εκθέσεις που θα εξεταστούν
International Monetary Fund logo is seen inside the headquarters at the end of the IMF/World Bank annual meetings in Washington, U.S., October 9, 2016. REUTERS/Yuri Gripas
International Monetary Fund logo is seen inside the headquarters at the end of the IMF/World Bank annual meetings in Washington, U.S., October 9, 2016. REUTERS/Yuri Gripas
Yuri Gripas / Reuters

Στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στρέφεται το ενδιαφέρον σήμερα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να υπάρξουν καθοριστικές αποφάσεις για το ρόλο του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα. Το Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τις δύο εκθέσεις για την Ελλάδα στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφονται οι γνωστές θέσεις των τεχνοκρατών του ΔΝΤ τόσο για την Ελληνική Οικονομία όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Με βάση όλα τα στοιχεία το ΔΝΤ αναμένεται να «πετάξει το μπαλάκι» για ακόμα μια φορά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελλάδα, μεταθέτοντας τις δικές του αποφάσεις στο μέλλον. Ακόμα και έτσι όμως το Ταμείο αναμένεται να επαναλάβει ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να μετέχει στο πρόγραμμα. Θα καλεί τους Ευρωπαίους να λάβουν αποφάσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και επέκταση της λήξης των αποπληρωμών και την Ελλάδα για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις.

Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές θα περιλαμβάνουν ανατροπές σε συντάξεις, δημόσιο, φορολογία, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Βέβαια, το Ταμείο αναμένεται να επαναλάβει ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ του οποίους επιβάλουν οι Ευρωπαίοι είναι ανέφικτοι, καθώς το ίδιο προβλέπει μεσο-μακροπρόθεσμα 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, εάν Ευρωπαϊκοί θεσμοί και Ελλάδα επιμείνουν στην υιοθέτηση τόσο υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τότε το Ταμείο εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Αυτό για το ΔΝΤ σημαίνει λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018. Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου οι «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει να αφορούν τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για το Ασφαλιστικό με νέες περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ωστόσο, το Ταμείο θα χτυπά το «καμπανάκι» και για την κατάσταση που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας και της ελλιπούς αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτή τη βάσης υπολογίζεται ότι οι τράπεζες πιθανόν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη μιας νέας κεφαλαιοποίησης της τάξης των 10 δισ. ευρώ, κάνοντας χρήση των κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και έχει στην κατοχή του ο ESM.

Στάση αναμονής

Στην Αθήνα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, ωστόσο εκτιμούν ότι με βάση τις πληροφορίες οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις τους εάν θέλουν την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ολοκληρωμένη εικόνα βέβαια η κυβέρνηση θα έχει μετά και τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 9 Φεβρουαρίου, καθώς εκεί αναμένεται να φανούν οι προθέσεις από όλες τις πλευρές των δανειστών αναφορικά με την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης και τις πιθανότητες που υπάρχουν να ολοκληρωθεί πριν τις 15 Μαρτίου όταν θα διεξαχθούν οι Ολλανδικές εκλογές.

Δημοφιλή