«Κυκλώνας» από γαύρους: Σύστημα άμυνας απέναντι σε καρχαρίες

«Κυκλώνας» από γαύρους: Σύστημα άμυνας απέναντι σε καρχαρίες
YouTube

Είναι γνωστό στη φύση πως «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», αλλά και...το μικρό ψάρι κάτι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί, πέρα από το να αναπαράγεται σε ικανούς αριθμούς ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση του είδους.

Μία εντυπωσιακή οπτικά μέθοδος άμυνας είναι ο...«κυκλώνας» που σχηματίζει ένα είδος γαύρων στον Ειρηνικό (anchoveta). Ο σχηματισμός αυτός παρατηρείται συχνά όταν αλλάζουν τα ρεύματα στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα αφθονία τροφής. Τα μικρά ψάρια φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο σύντομα καταφθάνουν και αρπακτικά, όπως καρχαρίες και τόνοι.

Η αντίδραση των γαύρων, όταν δεν φεύγουν, είναι η δημιουργία ενός «κυκλώνα» από χιλιάδες ψάρια- μια μεγάλη, ταχέως περιστρεφόμενη μάζα εκφοβίζει τα απειλητικά αρπακτικά. Όπως φαίνεται σε βίντεο από το ντοκιμαντέρ Blue Planet του BBC, το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί μέχρι ενός σημείου- μέχρι που τα πιο τολμηρά και μεγάλα αρπακτικά εφορμούν, διασπώντας τις άμυνες και κάνοντας τα μικρότερα ψάρια να σχηματίσουν μικρότερες ομάδες- οι οποίες είναι ευκολότερα θηράματα.

Δημοφιλή