Ένταση κατά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό. Κατηγόρησε ελληνικές οργανώσεις για υποκίνηση ψευδών ειδήσεων

Ένταση κατά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό. Κατηγόρησε ελληνικές οργανώσεις για υποκίνηση ψευδών ειδήσεων
Nick Paleologos / SOOC

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στο Ελληνικό για την απεργία πείνας προσφύγων. Ο ίδιος ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τα επεισόδια, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό», κάνοντας λόγο για ψευδή είδηση που υποκίνησαν ελληνικές οργανώσεις για να δημιουργηθεί θέμα.

Τι έγινε

Αρχικά, ο κ. Μουζάλας, αν και φάνηκε ότι ήθελε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, καθώς πήγε στο Ελληνικό χωρίς συνοδεία ή αστυνομική δύναμη, στη συνέχεια ζήτησε να σπάσει το λουκέτο της κατάληψης χώρου στο Ελληνικό, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους ομάδας προσφύγων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν η πλευρά του υπουργού προσπάθησε να κόψει με κόφτη λουκέτο κλειδωμένης πόρτας σε υπαίθριο χώρο που είναι χωρισμένος με συρματόπλεγμα. Ο κ. Μουζάλας δέχθηκε αποδοκιμασίες, ενώ δεν έλειψαν και τα σπρωξίματα. Στο σημείο ήταν συγκεντρωμένα και παιδιά, που ήταν σκαρφαλωμένα στον σιδερένιο φράχτη και για ώρα απέτρεπαν την είσοδο του υπουργού στον υπό κατάληψη χώρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, αστυνομικός χτύπησε πρόσφυγα που κρατούσε μωρό ενώ βίντεο δείχνει έναν αστυνομικό να ρίχνει γροθιές σε παιδί.

«Ήσασταν μάρτυρες ότι δεν άφησαν τους γιατρούς να πάνε τον άρρωστο στο νοσοκομείο. Τα άλλα θα τα πούμε στη συνέντευξη», είπε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Αν και ο υπουργός έφθασε στον χώρο χωρίς αστυνομική συνοδεία, λόγω κλιμάκωσης της έντασης στο σημείο έφθασαν τελικά αστυνομικές δυνάμεις.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν την πόρτα και ο κ. Μουζάλας μπήκε στον κυρίως χώρο της δομής.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι πρόσφυγες ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ, μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως πάνες και βρεφικό γάλα, το φαγητό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια, ενώ οι πρόσφυγες στερούνται πρόσβασης και στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές.

Μουζάλας: Καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό«, τονίζοντας ότι πρόκειται για ψευδή είδηση που υποκίνησαν ελληνικές οργανώσεις για να δημιουργηθεί θέμα.

Όπως υποστήριξε, «οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν την είσοδο των φορτηγών που φέρνουν το φαγητό». Ακόμη, κατήγγειλε ότι οι ίδιοι που φωνάζουν ότι θέλουν γιατρούς εμπόδισαν διακομιδή ασθενούς στο Ασκληπιείο της Βούλας. «Την ώρα που φώναζαν να πάνε τα παιδιά στο σχολείο το 1/3 πηγαίνουν στο σχολείο και σιγά σιγά θα μπουν όλα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας κατήγγειλε ότι αλληλέγγυες οργανώσεις παραβιάζουν με αυτόν τον τρόπο του νόμους του κράτους και υποστήριξε ότι αυτές υποκίνησαν τη σημερινή ένταση.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα πράγματα στον χώρο είναι ήρεμα και ότι στα επεισόδια συμμετείχαν όχι πάνω από 30 άνθρωποι, ενώ παρατήρησε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια άσκησης βίας, όχι από την πλευρά της αστυνομίας».

Δημοφιλή