ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2017 02:52 EET | Updated 07/02/2017 02:53 EET

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες εκτελέσεις πολιτών από τη συριακή κυβέρνηση σε φυλακή έξω από τη Δαμασκό

Ali Hashisho / Reuters
A Syrian national flag flutters during a snow storm at sunrise in Damascus, Syria January 28, 2017. REUTERS/Ali Hashisho

Η Συρία έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους σε ομαδικές εκτελέσεις δια απαγχονισμού και έχει πραγματοποιήσει συστηματικά βασανιστήρια σε μια στρατιωτική φυλακή κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015 αλλά φαίνεται να συνεχίζονταν ακόμα, και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η οργάνωση κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει το θέμα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν σε βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον εμφύλιο, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, είπε.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», έγραφε η αναφορά. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, που περιελάμβαναν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. Reuters)