Νόμος του Ισραήλ ανοίγει το δρόμο για την προσάρτηση όλης της Δυτικής Όχθης. Παλαιστίνη: Δεχόμαστε επίθεση

Νέος νόμος του Ισραήλ ανοίγει το δρόμο για την προσάρτηση όλης της Δυτικής Όχθης
A woman holds up the Palestinian flag during clashes with Israeli soldiers close to the Jewish settlement of Beit El, in the Israeli occupied West Bank, on March 11, 2014. The clashes broke out following the funeral of Saji Sayel Darwish who was killed the previous day by Israeli soldiers during fighting with stone throwers near the West Bank administrative centre of Ramallah. AFP PHOTO / ABBAS MOMANI (Photo credit should read ABBAS MOMANI/AFP/Getty Images)
A woman holds up the Palestinian flag during clashes with Israeli soldiers close to the Jewish settlement of Beit El, in the Israeli occupied West Bank, on March 11, 2014. The clashes broke out following the funeral of Saji Sayel Darwish who was killed the previous day by Israeli soldiers during fighting with stone throwers near the West Bank administrative centre of Ramallah. AFP PHOTO / ABBAS MOMANI (Photo credit should read ABBAS MOMANI/AFP/Getty Images)
ABBAS MOMANI via Getty Images

Διεθνή κατακραυγή αλλά όχι και πολλές ελπίδες ανατροπής του χωρίς δραστικά μέτρα, έχει προκαλέσει ο νέος ισραηλινός νόμος που ευνοεί τους εποίκους και κυριολεκτικά προσαρτά αυθαίρετα ιδιωτικές εκτάσεις Παλαιστινίων ενώ όπως εκτιμάται ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Για "επίθεση εναντίον του λαού μας" κάνει λόγο ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη και υποστηρίζει πως πρόκειται για "κατάφωρη πρόκληση στις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας" και για έναν νόμο που "αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο". Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αντιταχθεί στην εξέλιξη αυτή προσφεύγοντας "στους διεθνείς θεσμούς".

Συγκεκριμένα με τον νέο νόμο τα εκατοντάδες στρέμματα ιδιωτικών παλαιστινιακών εκτάσεων στη Δυτική Όχθη θα περνούν στην ιδιοκτησία των εποίκων και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα αποζημιώνονται με άλλα εδάφη ή με χρήματα. Ο νόμος που εγκρίθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, δημιουργεί "ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο", τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία. "Είναι η πρώτη φορά που η Κνεσέτ νομοθετεί για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά για θέματα ιδιοκτησίας. Παραβιάστηκε μια πολύ χοντρή κόκκινη γραμμή", υπογράμμισε. Ο Μλαντένοφ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι λόγω του νόμου αυτού το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ζήτησε επίσης να καταδικάσει σθεναρά η διεθνής κοινότητα τις ενέργειες αυτές αλλά απέφυγε να επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση που τηρεί αποστάσεις στο θέμα του ισραηλινού εποικισμού.

Λίγο αργότερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες έκανε ξεκάθαρα λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ενώ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για την έγκριση του νόμου αυτού, ο οποίος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Προειδοποίησε δε πως θα υπάρξουν έχει σημαντικές νομικές συνέπειες για το Ισραήλ».

Εναντίον του νόμου αυτού, που εγκρίθηκε με 60 ψήφους υπέρ έναντι 52 κατά, ενδέχεται να υπάρχει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ και η κυβέρνηση Τραμπ «επιφυλάσσεται να σχολιάσει για αυτόν τον νόμο μετά την όποια απόφαση της δικαιοσύνης», είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει για το θέμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας τη 15η Φεβρουαρίου.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ωστόσο κάλεσε το Ισραήλ να «μη θέσει σε εφαρμογή» το νέο νόμο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την πρόσφατη υιοθέτηση αυτού του νόμου από την Κνέσετ», τόνισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "κλέβει τα εδάφη" των Παλαιστινίων. Ο εν λόγω νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της ισραηλινής πολιτικής "που στοχεύει να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα μιας λύσης των δύο κρατών και ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ.

Τον νέο νόμο καταδίκασαν επίσης η Ιορδανία και η Τουρκία. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας προειδοποίησε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Petra, ότι η απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου δημιουργεί τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες βίαιες ταραχές στην περιοχή και "να τορπιλιστεί κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την πολιτική στην οποία επιμένει το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή έγινε εν μέσω της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Τουρισμού Νάμπι Αβτσί στο Τελ-Αβίβ. Αυτή είναι και η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Τούρκος αξιωματούχος στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση του 2010 με αφορμή την αναχαίτιση, από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Δημοφιλή