H Noρβηγία εξετάζει την έκδοση διαβατηρίων «ουδέτερου γένους»

H Noρβηγία εξετάζει την έκδοση διαβατηρίων «ουδέτερου γένους»
Male equals female concept with businessman hand holding against blackboard background.
Male equals female concept with businessman hand holding against blackboard background.
ChristianChan via Getty Images

Το Εργατικό Κόμμα στη Νορβηγία εξετάζει μία τρίτη κατηγορία φύλου για τα διαβατήρια και τα υπόλοιπα επίσημα έγγραφα. Η νεολαία του κόμματος πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μίας ουδέτερης κατηγορίας, που δεν θα απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο ή αρσενικό φύλο αλλά θα είναι «απροσδιορίστου γένους».

Το κόμμα των Εργατικών, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο κόμμα του νορβηγικού κοινοβουλίου είχε αναφέρει ότι θα εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση έτσι ώστε να την ενσωματώσει στο πολιτικό του πρόγραμμα για το 2017-2021.

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα την κατηγορία του ουδέτερου φύλου, τον Απρίλιο του 2015. Ο Mάνι Χουσαίνι επικεφαλής της νεολαίας των Εργατικών στη Σουηδία είπε ότι οι Νορβηγοί θα πρέπει να νιώθουν άνετα με το φύλο τους και να αναγνωρίζονται ως οτιδήποτε εκείνοι επιθυμούν.

«Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με την ταυτότητα που εκείνοι επιλέγουν», είπε σε συνέντευξη στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Νορβηγίας, NRK.

Προσέθεσε ότι η νέα κατηγορία θα επιτρέψει σε όσους δεν ταυτίζονται με το δυαδικό φύλο να ζουν πιο ανοιχτά. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ορίζουν τους εαυτούς τους ως αρσενικούς ή θηλυκούς και πλέον θα έχουν τη νομική δυνατότητα να επιλέγουν την τρίτη κατηγορία του ουδέτερου φύλου», συμπλήρωσε.

Η απροσδιόριστου γένους αντωνυμία «hen» χρησιμοποιείται στη Σουηδία από το 1966 και συχνά αντικαθιστά την αντωνυμία «han» (εκείνος) ή «hun» (εκείνη), για τα άτομα με ουδέτερο φύλο. Αλλά οι Σουηδοί στα επίσημα έγγραφα αναφέρονται ακόμα ως γυναίκες ή άνδρες.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή