ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/02/2017 15:03 EET | Updated 08/02/2017 15:03 EET

Διαψεύδει το Bloomberg το γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

Fabrizio Bensch / Reuters
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble gives an interview as part of a Reuters Euro Zone Summit, at the finance ministry in Berlin February 2, 2015. Berlin will not accept any one-sided changes to Greece's bailout scheme, Schaeuble told Reuters in an interview on Monday, adding that he was prepared to meet Yanis Varoufakis, Greece's new finance minister.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε σήμερα, Τετάρτη, δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg κατά το οποίο το Βερολίνο άσκησε πιέσεις για να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι G20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην οποία θα γινόταν έκκληση να τιθασευτούν τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

«Το δημοσίευμα δεν είναι σωστό», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και προσέθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ στην ημερήσια διάταξη του G20 ένα τέτοιο αίτημα προς τις κεντρικές τράπεζες.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για το θέμα, ανέφερε πως στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης ήθελαν η G20 να δώσει στη δημοσιότητα για την ανάγκη να αυξηθεί η αντοχή της παγκόσμιας οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα εκ των προτέρων ενόψει μελλοντικών κρίσεων.

Κατά την ίδια πηγή, η Γερμανία δεν κατάφερε να πείσει τη G20 να ταχθεί υπέρ μιας ανακοίνωσης που θα υποστήριζε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και εγκατέλειψαν την προσπάθεια.