Πιέζουν οι Αμερικανοί για νέες ταυτότητες: «Αγκάθι» το κόστος (80.000.000 ευρώ) – Θα πληρώσει το Δημόσιο ή οι πολίτες;

Πιέζουν οι Αμερικανοί για νέες ταυτότητες: «Αγκάθι» το κόστος (80.000.000 ευρώ)
Eurokinissi

Το θέμα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας απασχολεί έντονα την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Η διαδικασία «κολλάει», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Huff Post Greece, στο κόστος της έκδοσης, το οποίο υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ.

Αρμόδια Αμερικανικά στελέχη μετέβησαν το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αξιολόγηση που γίνεται κάθε χρόνο για την παραμονή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας (Visa Waiver Program). Στο πλαίσιο της συνάντησής τους με αρμόδια στελέχη του υπουργείου συζητήθηκε και το θέμα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων, για το οποίο ασκούν εδώ και χρόνια έντονες πιέσεις οι Αμερικανοί, οι οποίοι διαρκώς αναφέρουν ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα και χρησιμοποιούνται για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων.

Οι εντεταλμένοι Αμερικανοί ενημερώθηκαν ότι οι δύο αρμόδιες επιτροπές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ολοκλήρωσαν το έργο τους αρκετούς μήνες πριν. Η μία ασχολήθηκε με τις τεχνικές προδιαγραφές και η άλλη με την κατάρτιση σχεδίου νόμου. Από εδώ και πέρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης το πότε θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα «κολλάει» στο κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, το οποίο υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ. Το Δημόσιο είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών να αναλάβει το βάρος, ενώ αν αυτό μετακυλιστεί στους πολίτες αυτό συνεπάγεται ότι κάθε πολίτης θα κληθεί να καταβάλει περίπου 10 ευρώ για να αποκτήσει νέα ταυτότητα.

Αρμόδιες πηγές προσθέτουν ότι από τη στιγμή που προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την έκδοση ταυτοτήτων θα πρέπει να περάσουν 15 μήνες για την ολοκλήρωσή του. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.

Ένα άλλο θέμα που έθιξαν οι Αμερικανοί τη Δευτέρα ήταν η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το «Terrorist Screening Center» (κέντρο συλλογής πληροφοριών για τρομοκρατία). Όπως είπαν, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών υπάρχει καλή συνεργασία.

Τι ισχυρίζονται οι Αμερικανοί

Εδώ και χρόνια η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων.

Αντίθετα στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία –σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας. Το ίδιο και στα νέα διπλώματα οδήγησης που από το 2009 εκδίδονται με τις ίδιες προδιαγραφές από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας, που εδρεύει στη διεύθυνση διαβατηρίων της Αστυνομίας.

Η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν τσιπάκι, που σε πρώτη φάση θα αποθηκεύει δακτυλικά αποτυπώματα και βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή