Άρχισε το πρόγραμμα αποκατάστασης βρεφών από δημόσια μαιευτήρια σε ανάδοχες οικογένειες

Άρχισε το πρόγραμμα αποκατάστασης βρεφών από δημόσια μαιευτήρια σε ανάδοχες οικογένειες
Newborn baby in hospital incubator
Newborn baby in hospital incubator
JulieanneBirch via Getty Images

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δρομολογούν πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία , δίνοντάς τους παράλληλα την προοπτική να μεγαλώσουν σε οικογένειες αναδοχής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στόχος είναι να τερματιστεί το φαινόμενο της παραμονής βρεφών για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δημόσια μαιευτήρια, να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός και η ιδρυματοποίηση αυτών των παιδιών, ενώ συγχρόνως να δημιουργηθεί μία βάση κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

Τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν δημιουργήσει στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» έναν Ξενώνα Φιλοξενίας Βρεφών, κατάλληλα εξοπλισμένο για την φιλοξενία 15 βρεφών και νηπίων. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα». Το πρόγραμμα υποδέχεται βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας, με στόχο η παραμονή τους στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9 με 10 μήνες.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.

Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία μίας «δεξαμενής» 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών.

Δημοφιλή