Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για άρση του αδιεξόδου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για άρση του αδιεξόδου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Commission President Jean-Claude Juncker (R) talks with Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem at the European Parliament in Strasbourg, France, ahead of a debate on the future of the Economic and Monetary Union, December 15, 2015. REUTERS/Vincent Kessler
Commission President Jean-Claude Juncker (R) talks with Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem at the European Parliament in Strasbourg, France, ahead of a debate on the future of the Economic and Monetary Union, December 15, 2015. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / Reuters

Εντατικές επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων και δημοσίευμα των Financial Times.

Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση αυτή, κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ και ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες κ. Θάνος Αθανασίου, κάνει λόγο για παρασκηνιακή πρωτοβουλία με «υπογραφή» Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στην αξιολόγηση.

Μάλιστα ο ανταποκριτής κάνει λόγο για συνάντηση κορυφής αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο του Euroworking Group, στην οποία θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών (Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Τόμσεν, Ρέγκλινγκ) και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη όλων αυτών των προσπαθειών είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που να περιλαμβάνει τόσο παραχωρήσεις από τη γερμανική πλευρά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και στα προθεσμοθετημένα μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής, μειώνονται οι ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβληματίζονται για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αφού ο πήχης για μία συμφωνία φαίνεται να έχει σηκωθεί ακόμα μία φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαϊκές πηγές εξηγούσαν στην «Καθημερινή», όπως αναμεταδίδει ο Σκάι, ότι τις τελευταίες μέρες το ΔΝΤ δεν δέχεται πλέον ως κοινή στάση των θεσμών αυτή που παρουσιάστηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup του Ιανουαρίου και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μία νέα κοινή θέση που αναμένεται να έχει πιο δύσκολα αιτήματα προς την ελληνική πλευρά.

Η νέα θέση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ότι δέχεται τα αιτήματα των θεσμών ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δεν έχουμε προχωρήσει ούτε ένα βήμα από εκεί που ήμασταν δύο εβδομάδες πριν» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον έχουν χαθεί άλλες δύο εβδομάδες κάνοντας τα χρονικά περιθώρια ιδιαίτερα ασφυχτικά για συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι, στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και η γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, δεδομένης της νέας θέσης του αναπληρωτή υπουργού.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να έχει συνάντηση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές (πλην της Χρυσής Αυγής), ενώ οι επαφές του στη βελγική πρωτεύουσα θα συνεχιστούν και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης με τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για μετά το 2018 σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης), θα συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Επισημαίνουν δε, ότι με ενδιαφέρον αναμένονται πάντα οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Κρίσιμη η κατάσταση

Για μετωπική σύγκρουση ΔΝΤ-ΕΕ ως προς το ελληνικό χρέος κάνει λόγο, σήμερα, ο βελγικός Τύπος κάτι που αντικατοπτρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Οι Ευρωπαίοι μάχονται στο ΔΝΤ με τον υπόλοιπο κόσμο για τη σωτηρία της Ελλάδας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχετικού άρθρου στην εφημερίδα De Tijd.

Στη διαπίστωση ότι οι δανειστές είναι διχασμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος καταλήγει η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα». Άλλο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντικρούει τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ», αναφέρεται στις αντιδράσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η De Morgen, υπό τον τίτλο «Η ηγεσία του ΔΝΤ είναι διχασμένη για την Ελλάδα», που κάνει λόγο για μία «εντυπωσιακή» διάσταση απόψεων στους κόλπους του ΔΝΤ, σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας. Η εφημερίδα θεωρεί ότι η ομοφωνία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται και δημοσίευμα στη L' Echo, υπό τον τίτλο «Το ελληνικό χρέος χωρίζει εκ νέου τους θεσμούς», το οποίο σημειώνει ότι η διάγνωση του Ταμείου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η ΕΕ, παρά τις κριτικές, εμμένει στη θέση και τις δεσμεύσεις της, τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες και φιλόδοξες. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας.

Τέλος, «Οι στόχοι που έχουν καθοριστεί από την Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική ανάπτυξη» τιτλοφορείται δημοσίευμα στο RΤBF, το οποίο εστιάζει σε αυτά που υποστηρίζει η έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των Βρυξελλών.

Δημοφιλή