Οπαδός της Αποκάλυψης και βέβαιος πως έρχεται νέος Παγκόσμιος Πόλεμος ο Μπάνον, το δεξί του χέρι του Τραμπ

Οπαδός της Αποκάλυψης και βέβαιος πως έρχεται νέος Παγκόσμιος Πόλεμος ο Μπάνον, το δεξί του χέρι του Τραμπ
U.S. President Donald Trump talks to senior staff Steve Bannon during a swearing in ceremony for senior staff at the White House in Washington, DC January 22, 2017. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Donald Trump talks to senior staff Steve Bannon during a swearing in ceremony for senior staff at the White House in Washington, DC January 22, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

Ο Στήβεν Μπάνον είναι το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ. Όχι απλά επειδή είναι υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του Ντόναλντ Τραμπ αλλά γιατί τυγχάνει να είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες- και για κάποιους ακόμη και επικίνδυνες- πολιτικές φιγούρες που βρίσκονται στο πλευρό ενός εκ των πραγμάτων πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο που έχουν επίσης αναστατώσει με τη ρητορική τους, την υφήλιο.

Για τον Μπάνον έχουν γραφτεί πολλά, κυρίως για όσα προπαγάνδιζε μέσω της ακροδεξιάς ιστοσελίδας που διατηρούσε, την Breitbart News.

Μια πιο κοντινή και προσεκτική ματιά όμως για το τι πιστεύει το «δεξί» χέρι του νέου προέδρου των ΗΠΑ μας δίνει σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post και το υλικό που παρουσιάζουν- δηλώσεις του Μπάνον αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν τον ίδιο αλλά και τις «θεωρίες» του- εγείρει ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αποκαλύπτει ο ιστορικός Ντέιβιντ Καλσερ, o οποίος γνώρισε τον Μπάνον στο πλαίσιο συνέντευξης που του είχε παραχωρήσει για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ (Generation Zero), ο σύμβουλος του Τραμπ είναι πιστός οπαδός των θεωρητικών- και εν πολλοίς ερασιτεχνών ιστορικών- Γουίλιαμ Στράους και Νελ Χάουι. Σύμφωνα με το Κάλσερ, ο Μπάνον είχε εντρυφήσει στην θεωρία των δύο συγγραφέων βάσει της οποίας η Αμερικανή Ιστορία – και όχι μόνο- πραγματοποιεί κύκλους σε τέσσερα στάδια, από τη μια μεγάλη κρίση, στην αφύπνιση και μετά σε μια ακόμη μεγάλη κρίση. Αυτές οι κρίσεις, οι δύο Στράους-Χάουι τις έχουν ονομάσει Fourth Turning (σε ελεύθερη μετάφραση θα μιλούσαμε για τέσσερις ιστορικές καμπές) και ο Μπάνον φαίνεται να είναι πεπεισμένος πως η ΗΠΑ έχουν μπει σε μια τέτοια καμπή από το 2008.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Κέλσερ o Μπάνον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσπάθησε να την πείσει να συμφωνήσει μαζί του πως μετά την Αμερικανική Επανάσταση, τον Αμερικανό Εμφύλιο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι καμπές αυτές γίνονται όλο και μεγαλύτερες αλλά και πως τώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται προ των πυλών μιας ακόμη. Ο Κέλσερ όμως που δεν πιστεύει πως ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι προκαθορισμένος, απέρριψε τους ισχυρισμούς του.

Αν και συνέντευξη έγινε το 2009, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μπάνον διατηρεί τα ίδια πιστεύω. «Κατά την άποψη Μπάνον, βρισκόμαστε εν μέσω ενός υπαρξιακού πολέμου και τα πάντα είναι ένα μέρος αυτής της σύγκρουσης. Συνθήκες θα πρέπει να σκιστούν, οι εχθροί να κατανομαστούν, ο πολιτισμός να αλλάξει...Για τον Μπάνον η ώρα της Τέταρτης Καμπής, έχει φτάσει...Η Αποκάλυψη γίνεται τώρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο ίδιος δε ο Μπάνον έχει δηλώσει, μιλώντας στην Washington Post τον περασμένο μήνα: «Είναι η ώρα της γέννησης μιας νέας πολιτικής τάξης».

Βέβαια, όπως τονίζεται και σχολιάζουν και ειδικοί επί του θέματος, τέτοιου είδους θεωρίες για τους κύκλους της ιστορίας -μια παραλλαγή των οποίων προσφέρουν και οι αμφιλεγόμενοι Στράους-Χάουι, επανέρχονται συχνά-πυκνά αλλά έχουν απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Κάποιοι όμως, όπως ο Μπάνον παραμένουν πιστοί σε αυτές.

«Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλη κρίση στην αμερικανική ιστορία» έχει δηλώσει ο Μπάνον: «Είχαμε την Επανάσταση. Είχαμε την Εμφύλιο Πόλεμο. Είχαμε την Μεγάλη Ύφεση και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή είναι η μεγάλη Τέταρτη Καμπή στην αμερικανική ιστορία».

Άλλες φορές έχει επισημάνει πως τέτοιες μεγάλες κρίσεις έρχονται κάθε 80 ή 100 χρόνια, «και κάπου μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια θα περάσουμε αυτή την κρίση και ή θα είμαστε η χώρα που μας κληροδότησαν ή για κάτι εντελώς διαφορετικό». Και συνέχισε υποστηρίζοντας πως η «ιουδαιο-χριστιανική Δύση καταρρέει...Είναι καταρρέουσα. Και αυτό συμβαίνει επί των ημερών μας». Οι δε συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Προειδοποίησε δε πως ο πόλεμος έρχεται.

Σε δηλώσεις του υπάρχει πλήθος αναφορών στον κίνδυνο επέκτασης της Κίνας αλλά και του Ισλάμ. Η δε η ιουδαιο-χριστιανική Δύση πρέπει να αντεπιτεθεί αλλιώς θα ηττηθεί όπως όταν έχασε την Κωνσταντινούπολη που έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1453. Αποκαλεί δε το Ισλάμ ως «θρησκεία της υποταγής».

Το 2007 μάλιστα έγραψε το σενάριο για ένα ντοκυμαντέρ στο οποίο η μουσουλμανική κοινότητα εμφανίζεται ως «πέμπτη φάλαγγα» που μαζί με τα ΜΜΕ, εβραϊκές οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης και την επιβολή του νόμου του Ισλάμ.

Τα περί «πέμπτης φάλαγγας» άλλωστε που «δρα στην Ουάσινγκτον» επανέλαβε σε δηλώσεις του και το 2016, δανειζόμενος και πάλι από τους Στράους και Χάουι το «στοιχείο» της υπαρξιακής σύγκρουσης που πρωταγωνιστεί στη θεωρία τους.

Υποστηρίζουν δε πως υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορεί να τελειώσει μια «Τέταρτη Καμπή» και οι τρεις αφορούν κάποια μορφή ολικής κατάρρευσης. Δεν αποκλείουν δε να έρθει το «τέλος του ανθρώπου» εξαιτίας ενός παγκόσμιου πολέμου που θα οδηγούσε σε έναν Αρμαγεδδώνα.

Τώρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας πιστός αυτών των αόριστων και αβάσιμων προβλέψεων κάθεται στο Λευκό Οίκο και είναι το δεξί χέρι του προέδρου.

«Θα περάσουμε μερικές σκοτεινές μέρες πριν φτάσουμε στο μπλε του πρωινού ουρανού της Αμερικής» προειδοποίησε ο Μπάνον το 2010. «Θ α υποστούμε μεγάλο πόνο. Όποιος δε νομίζει ότι δεν χρειάζεται να υποστούμε αυτόν τον πόνο, σας κοροϊδεύει».

To θέμα αυτό βασίστηκε σε ρεπορτάζ της αμερικανικής έκδοσης της Ηuffington Post και προσαρμόστηκε για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Δημοφιλή