Βρετανική κυβέρνηση προς Σκωτία: Δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας

Βρετανική κυβέρνηση προς Σκωτία: Δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας
A man looks on at the historic battlefield site of Bannockburn on the eve of the battle's anniversary ahead of Thursday's EU Referendum in Scotland, June 22, 2016. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
A man looks on at the historic battlefield site of Bannockburn on the eve of the battle's anniversary ahead of Thursday's EU Referendum in Scotland, June 22, 2016. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / Reuters

Η Βρετανία δεν βλέπει την ανάγκη για ένα δεύτερο σκωτσέζικο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας, και η σκωτσέζικη κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να βελτιώσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει εσωτερικά ζητήματα αντί να «φλερτάρει» με την απόσχιση, δήλωσε Βρετανός υπουργός.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη έδειξε πως η στήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αυξήθηκε αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρότεινε «καθαρό» Brexit από την ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τη φημολογία πως η Σκωτία θα μπορούσε να απαιτήσει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Μια τέτοια απαίτηση για δεύτερο δημοψήφισμα από τη σκωτσέζικη κυβέρνηση θα πυροδοτούσε συνταγματική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η πρωθυπουργός Μέι πρόκειται να διαπραγματευτεί τους όρους του Brexit με τα άλλα μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε την Πέμπτη πως δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα. «Δεν βλέπουμε ανάγκη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία» είπε ο Φάλον σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με την Ιταλίδα υπουργό Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι.

«Η σκωτσέζικη κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχοληθεί με αυτά τα οποία εξελέγη να κάνει, δηλαδή να βελτιώσει το επίπεδο των σχολείων στη Σκωτία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σκωτσέζικου συστήματος υγείας και πάνω από όλα να αναζωογονήσει τη σκωτσέζικη οικονομία, όπου η ανεργία αυξάνεται. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Σκωτίας, όχι ένα δεύτερο δημοψήφισμα» είπε ο Φάλον.

Η Μέι έχει πει επανειλημμένα πως δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς το 55,3% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, με το 44,7% να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, το φιλοευρωπαϊκό SNP (Scottish National Party), ο απώτερος στόχος του οποίου είναι η ανεξαρτησία της Σκωτίας, είπε πως η πορεία της Μέι προς ένα, όπως αποκαλείται, «σκληρό Brexit», παρά τη θέληση των περισσότερων Σκωτσέζων, έχει ξαναβάλει την ανεξαρτησία στην ατζέντα.

Ερωτηθείσα για το αν θα επέτρεπε δεύτερο δημοψήφισμα, η Μέι είπε σε δημοσιογράφους «είχαμε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2014».

«Οι Σκωτσέζοι έδειξαν τότε πως ήθελαν η Σκωτία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το SNP είχε πει τότε πως ήταν ψηφοφορία που γίνεται μια φορά ανά γενιά» είπε η Μέι.

Δημοφιλή