Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΣΕΒ: Γιατί είναι «αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο» το Grexit

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΣΕΒ: Γιατί είναι «αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο» το Grexit
A picture taken on June 29, 2015 in Lille shows Drachma bills, Greece's former currency, next to euro bills and coins. The European single currency briefly dropped below $1.1 today as investors grow concerned Greece is headed for a debt default and a possible eurozone exit. AFP PHOTO / DENIS CHARLET (Photo credit should read DENIS CHARLET/AFP/Getty Images)
A picture taken on June 29, 2015 in Lille shows Drachma bills, Greece's former currency, next to euro bills and coins. The European single currency briefly dropped below $1.1 today as investors grow concerned Greece is headed for a debt default and a possible eurozone exit. AFP PHOTO / DENIS CHARLET (Photo credit should read DENIS CHARLET/AFP/Getty Images)
DENIS CHARLET via Getty Images

«Αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη και ανέφικτη» χαρακτηρίζεται η έξοδος της χώρας από το ευρώ (το γνωστό σε όλους πλέον «Grexit») στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνεται, όσον αφορά στις εμπορικές της συναλλαγές η χώρα μας δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (€53 δισ.) και η παραγωγική δομή της θα καταρρεύσει. «Όχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (€6,5 δισ.), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα».

Όπως τονίζεται, το 70% των καθαρών εισαγωγών μας σε αγαθά είναι εισροές στην παραγωγική διαδικασία, το 25% των εισαγωγών μας επανεξάγεται, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας γίνεται με την ΕΕ-28. «Οι αναταράξεις στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας θα συμπέσουν κατά πάσα πιθανότητα με μία επέκταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ελλάδα που θα μείνει εκτός νυμφώνος, χωρίς την προστασία της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ».

Επίσης, αναφέρεται στο δελτίο, η μετατροπή του Ευρώ σε ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και αποταμιεύσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα, «που καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να επιχειρήσει αν έχει σώας τας φρένας».

Εξάρτηση από τις εισαγωγές

Στη συνέχεια του δελτίου υπογραμμίζεται η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές και η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας μέσα στο «ισχυρότερο εμπορικό μπλοκ στην παγκόσμια οικονομία στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις». Όπως αναφέρεται, υο 2015, με την επιφύλαξη του διαφορετικού μείγματος εισαγωγών και εξαγωγών, η χώρα είχε ανάγκη να εισάγει 390 χιλ. τόνους κρέας, 307 χιλ. τόνους γαλακτοκομικά, 1179 χιλ. τόνους δημητριακά, 515 χιλ. τόνους ζωοτροφές, 325 χιλ. τόνους άνθρακα, 12555 χιλ. τόνους πετρέλαιο και 2333 χιλ. τόνους φυσικό αέριο για να ικανοποιηθεί η εγχώρια κατανάλωση, δεδομένης της εγχώριας παραγωγής (Δ1, Δ2). «Σημειώνεται ότι η εξάρτηση μας από την ΕΕ- 28, στο κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι grosso modo 100%, στα δημητριακά 62%, στις ζωοτροφές 53%, με τα ορυκτά καύσιμα να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά, ως είναι φυσικό, από χώρες εκτός ΕΕ-28...Η χώρα μας είναι καθαρός εξαγωγέας μόνο στα φρούτα και λαχανικά (€1115 εκατ.), τα είδη από μη μεταλλικά ορυκτά (€126 εκατ.), όπως το τσιμέντο και άλλα οικοδομικά υλικά, και τα βασικά μέταλλα (€297 εκατ.), όπως αλουμίνιο, χαλκός κ.ά.».

Η εξάρτηση της χώρας από καθαρές εισαγωγές (εξαιρουμένων των ανωτέρω), βάσει των στοιχείων που παρατίθενται, ανέρχεται σε €1,8 δισ. σε τρόφιμα και ποτά και σε €14,1 δισ. σε βιομηχανικά προϊόντα. Στα βιομηχανικά προϊόντα (χωρίς καύσιμα), οι μεγαλύτερες ανάγκες της χώρας εντοπίζονται στα οχήματα (€3,1 δισ.), τα φάρμακα και καλλυντικά (€2,2 δισ., εκ των οποίων €1,8 δισ. σε φάρμακα), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (€1,3 δισ.), τα μηχανήματα (€1,1 δισ.), τις συσκευές τηλεπικοινωνιών (€787 εκατ.), τα χημικά (€760 εκατ.), το χαρτί (€590 εκατ.), τις ηλεκτρικές συσκευές (€520 εκατ.), τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και τις μηχανές γραφείου (€520 εκατ.), κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι η εξάρτηση της χώρας στα βιομηχανικά είδη συνολικά από την ΕΕ-28 ανέρχεται σε 67% κατά μέσο όρο.

Από τις καθαρές εισαγωγές του 2015 (€ 17,7 δισ. ), το 19,0% ήταν βιομηχανικές προμήθειες, το 22% ήταν καύσιμα, το 30% ήταν επενδυτικά αγαθά και το υπόλοιπο 30% ήταν καταναλωτικά αγαθά. «Η εξάρτηση μας από την ΕΕ-28 στις βιομηχανικές προμήθειες ανέρχεται σε 79%, στα επενδυτικά αγαθά σε 53% και στα καταναλωτικά αγαθά σε 83%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Δ7, Δ8), το 25% των εισαγωγών μας είναι εισροές για τις εξαγωγές μας. Μία διαταραχή, λοιπόν, στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας θα προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας, πέραν εκείνης του εφοδιασμού της χώρας με καταναλωτικά αγαθά. Το γεγονός ότι οι εισαγωγές καλύπτονται από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είναι, βεβαίως, σημαντικό. Ωστόσο, το ποσόν αυτό συνιστά διαφυγόν εισόδημα, ένα τμήμα του οποίου θα μπορούσε να παραχθεί στην χώρα μέσα από ένα εξωστρεφές ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο που στοχεύει στην υποκατάσταση εισαγωγών και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών. Ταυτόχρονα, η ισορροπία που έχει επιτευχθεί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισπράξεις από υπηρεσίες (τουρισμός €14 δισ. μεταφορές €10 δισ., λοιπές υπηρεσίες €4 δισ.), που σε μεγάλο βαθμό ενσωματώνουν την πρόσοδο που καρπούται η χώρα από την γεωγραφική της θέση».

Όπως υπογραμμίζεται, χονδρικά, η Ελλάδα έχει ένα εμπορικό έλλειμμα €17 δισ. (εκ των οποίων: καύσιμα €4 δισ.), το οποίο καλύπτεται πλήρως, από ένα πλεόνασμα στις υπηρεσίες. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανέρχονται σε €53 δισ. (€25 δισ. εξαγωγές αγαθών, €28 δισ. εξαγωγές υπηρεσιών) και καλύπτουν τις ανάγκες για εισαγωγές αγαθών (€42 δισ.) και τις πληρωμές για υπηρεσίες. (€11 δισ.). Πέραν αυτών, η Ελλάδα έχει ένα θετικό ισοζύγιο εισοδημάτων σε μισθούς, τόκους, μερίσματα, δικαιώματα, κτλ. ύψους €0,7 δισ. (€5,9 δισ. εισπράξεις, €5,2 δισ. πληρωμές) και ένα θετικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων γύρω σε €1,7 δισ. προς και από την Γενική Κυβέρνηση από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι το 2015, οι εισπράξεις της Γενικής Κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε €3,4 δισ. (€1,1 δισ, γεωργικές επιδοτήσεις και για στήριξη εισοδήματος γεωργών, και €2,3 δισ. για επενδύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ), ενώ η συνεισφορά της χώρας στην ΕΕ ανήλθε σε €1,7 δισ. Συνολικά, το 2015 κατεγράφη ένα συνολικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων ύψους €2 δισ.

Tι θα συμβεί σε τράπεζες και καταθέσεις

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, σε ετήσια βάση η χώρα μας δεν δημιουργεί πλέον ελλείμματα με τους εμπορικούς της εταίρους στη διεθνή αγορά, Παρόλα αυτά, «το παρελθόν των μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων που έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με εξωτερικό δανεισμό, βαραίνει ακόμη την χώρα».

Η καθαρή επενδυτική θέση της χώρας είναι σήμερα αρνητική κατά €234 δισ., με τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις έναντι μη κατοίκων να διαμορφώνονται σε €472 δισ. και €238 δισ. αντιστοίχως. Στις υποχρεώσεις, η Γενική Κυβέρνηση συμμετέχει με €236 δισ. ( το δημόσιο χρέος στα χέρια μη κατοίκων) και η Τράπεζα της Ελλάδος με χρέος €93 δισ. κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ΕΚΤ (η διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών που καλύπτεται από την ΕΚΤ μετά την φυγή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα λόγω της επταετούς κρίσης).

«Το τελευταίο στην ουσία είναι χρέος των ελληνικών τραπεζών, που σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι, όχι μόνο άμεσα απαιτητό, αλλά και σε Ευρώ. Και κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με το δημόσιο χρέος που θα διεκδικηθεί από τους δανειστές σε Ευρώ εις τον αιώνα τον άπαντα, ανεξαρτήτως νομίσματος στο οποίον θα μετατραπεί. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που δεν μπορεί να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Σε περίπτωση GREXIT και μετατροπής του ενεργητικού και του παθητικού των τραπεζών σε ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα, και επειδή το χρέος των τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει σε Ευρώ, οι τράπεζες θα εμφανίσουν αρνητική καθαρή θέση, ή διαφορετικά, θα πτωχεύσουν και θα κρατικοποιηθούν με την εκτύπωση χρήματος από τον Χολαργό. Και όλα αυτά θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν για να αποκατασταθούν, και οι "αδικημένοι των Μνημονίων", και για την άσκηση "κοινωνικής πολιτικής" σε στυλ Βενεζουέλας. Και όλα αυτά θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν για να αποκατασταθούν, και οι "αδικημένοι των Μνημονίων", και για την άσκηση "κοινωνικής πολιτικής" σε στυλ Βενεζουέλας. Βεβαίως, σε πραγματικούς όρους, θα βασιλέψει η φτώχεια και η δυστυχία χωρίς πραγματική βελτίωση μισθών και συντάξεων, μιας και δεν υπάρχουν οι συνταξιοδοτικοί πόροι».

Τέλος, όπως σημειώνεται στο δελτίο του ΣΕΒ, όσοι έχουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες (και κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα) θα χάσουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων τους, και όσοι έχουν δάνεια (κυρίως, τα υψηλότερα εισοδήματα) θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν με λεφτά από το εξωτερικό. «Καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να αντέξει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, που η μετατροπή του νομίσματος θα επιφέρει» αναφέρεται σχετικά.

Δημοφιλή