Κρίσιμο το σημερινό Euroworking Group. Συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι της αξιολόγησης. Τι μέτρα προτείνει η Αθήνα

Κρίσιμο το σημερινό Euroworking Group. Συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι της αξιολόγησης. Τι μέτρα προτείνει η Αθήνα
SOOC

Τα περιθώρια σύναψης συμφωνίας ή διαπραγματευτικών ελιγμών θα αναζητήσει η κυβέρνηση στο σημερινό EuroWorkging Group, την πρώτη επίσημη συνάντηση όλων των πλευρών μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και μόλις δυο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Η παρουσία και μόνο στη συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις αρκεί προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει κλίμα αναφορικά με την τύχη της αξιολόγησης. Ειδικά μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών, η σημερινή συνάντηση αναμένεται να δώσει σαφέστερη εικόνα σχετικά με τη στάση των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Σίγουρα το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το μπλοκ των «σκληροπυρηνικών» δεν μοιάζει διατεθειμένο να υποχωρήσει φαίνεται ότι θα υπάρξει ακόμα ένας γύρος αντιπαράθεσης με επίκεντρο τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το εάν οι θεσμοί θα εμφανιστούν με κοινή θέση απέναντι στην Ελλάδα, μετά και τις διαφωνίες που καταγράφηκαν με αφορμή τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και τις δύο εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα. Πηγές από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών αναφέρουν ότι οι θεσμοί έχουν κοινή θέση και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν.

Στελέχη με εμπειρία στην διαπραγμάτευση και τη λειτουργία των θεσμών, αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να διατυπωθούν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Όπως εξηγούν οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν γίνει ήδη και οι όποιες διαφορές θα λυθούν σε ιδιωτικές συναντήσεις στο παρασκήνιο.

Η λίστα με τα μέτρα

Οι απαιτήσεις για τα νέα μέτρα από την πλευρά των δανειστών έρχονται κατευθείαν από το ΔΝΤ, καθώς όπως αναφέρεται και στην έκθεση του άρθρου 4 που έδωσε το Ταμείο στη δημοσιότητα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την περαιτέρω μείωση της Ασφαλιστικής δαπάνης καθώς και τις νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Χουλιαράκης αναμένεται να υποβάλει την πρόταση που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αυτή την «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης αναμένεται οι θεσμοί να την καλωσορίσουν ως ένδειξη καλών προθέσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά να μην την αποδεχθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

1.Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.200 ευρώ από 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα Η περικοπή το αφορολόγητου θα οδηγήσει σε μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ από 2.100 ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 990εκατ ευρώ επιπλέον φόροι.

2. Διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2023.

3. Θεσμοθέτηση του διευρυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» για μετά το 2018 ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων (όπως για παράδειγμα μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν, και μείωση Ασφαλιστικής δαπάνης).

4. Εφαρμογή «αντίστροφου κόφτη» με την υπεραπόδοση από τα έσοδα να κατευθύνεται για μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες.

Μαζί με την πρόταση των δημοσιονομικών μέτρων ο κ. Χουλιαράκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελληνικής πλευράς προκειμένου να υπάρξει σαφής δέσμευση από την πλευρά των δανειστών σχετικά με τη διαδικασία των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, αλλά και την επίσπευση της αξιολόγησης ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει ανυποχώρητος απαιτώντας να υπάρξει πρώτα νομοθέτηση των μέτρων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης . Στη συνέχεια θα ανοίξει τη συζήτηση με το Ταμείο για τα περιθώρια περαιτέρω ελάφρυνσης τους χρέους, συζήτηση όμως που δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί πριν τις Γερμανικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Δημοφιλή