ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2017 13:55 EET | Updated 10/02/2017 13:55 EET

Οι πορείες για την ιρανική επανάσταση μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ

Majid Saeedi via Getty Images
TEHRAN, IRAN - FEBRUARY 10: Iranians celebrate the anniversary of the 1979 Islamic Revolution and denounce U.S. President Donald Trumps recent statements regarding the Muslim state February 10, 2017 in Tehran, Iran. The revolution toppled the late pro-U.S. Shah, Mohammad Reza Pahlavi, led by Shia cleric Ayatollah Ruhollah Khomeini. (Photo by Majid Saeedi/Getty Images)

Οι πορείες στο Ιράν για την επέτειο της ισλαμιστικής επανάστασης του 1979 μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων ιρανικών πόλεων κρατώντας πανό που έγραφαν «Θάνατος στις ΗΠΑ». Άλλοι, γρονθοκοπούσαν αφίσες με το πρόσωπο του Τραμπ που είχαν τοιχοκολληθεί σε γειτονιές γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ενώ έκαψαν και το ομοίωμά του, όπως στο Μεξικό.

Οι πορείες είχαν προγραμματιστεί στα πλαίσια της επετείου για την επανάσταση του 1979 που οδήγησε στην πτώση της ιρανικής μοναρχίας και στην εγκαθίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας με ιδρυτή τον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Ωστόσο, έλαβαν άλλη διάσταση, μετά από κάλεσμα του Ιρανού προέδρου.

Ο Χασάν Ροχανί απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας της Τεχεράνης, κάνοντας λόγο για μια «απάντηση στις ψεύτικες αναφορές των νέων ηγετών του Λευκού Οίκου». Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε απαγορεύσει την είσοδο των Ιρανών στις ΗΠΑ, ενώ επέβαλε νέες κυρώσεις στην χώρα μετά τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

«Το έθνος μας είναι σε επαγρύπνηση και θα κάνει όσους απειλούν το Ιράν να το μετανιώσουν. Πρέπει να μάθουν να σέβονται το Ιράν και τους Ιρανούς», δήλωσε.