ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2017 08:46 EET | Updated 10/02/2017 08:46 EET

Politico: «Πόλεμος» ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των Podemos

GERARD JULIEN via Getty Images
Leader of Podemos Pablo Iglesias (R) and Podemos' spokesman Inigo Errejon attend the second day of the parliamentary investiture debate to vote through a prime minister at the Spanish Congress (Las Cortes) on October 27, 2016, in Madrid.As the conservatives prepare to re-take power in Spain after 10 months of political limbo, anti-austerity party Podemos is bent firmly on replacing the divided Socialists as the main opposition force. / AFP / GERARD JULIEN (Photo credit should read GERARD JULIEN/AFP/Getty Images)

Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των «Podemos», του αριστερού κόμματος της Ισπανίας κατά της λιτότητας που είχε δείξει την στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2015, «βλέπει» το Politico.

Σύμφωνα με το άρθρο, όλα άρχισαν την 31η Ιανουαρίου, στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Τότε, ο ηγέτης του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, φαινόταν να διαφωνεί με τον αντιπρόεδρο, Ινίγο Ερεχόν, που καθόταν δίπλα του. Φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου έδειχναν τους δύο άνδρες να συνομιλούν με ένταση, κουνώντας τα χέρια τους και κάνοντας μορφασμούς. Αργότερα, και οι δύο προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα, λέγοντας ότι «δεν είμαστε Ολλανδοί, κουνάμε τα χέρια μας».

Ωστόσο, το Politico εξηγεί ότι υπάρχει πράγματι μια ρήξη ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη του κόμματος. Ο ισπανικός λαός μεταδίδει ήδη θεωρίες συνωμοσίας για τις παρασκηνιακές συγκρούσεις των «Podemos», ορισμένες από τις οποίες απέκτησαν αξιοπιστία, μετά από την απόφαση ορισμένων στελεχών να παραιτηθούν.

Την 1η Φεβρουαρίου η Καρολίνα Μπεσάνσα, συνιδρύτρια του κόμματος, παραιτήθηκε λέγοντας ότι κουράστηκε από τις εσωκομματικές έριδες. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ένα πρώην στέλεχος ονόματι Λουίς Αλέγκρ δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα «El Diario», με το οποίο κατακεραύνωνε άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος: «Δρουν ως παράσιτα κατά του Πάμπλο που θέλουν να καταστρέψουν έναν οργανισμό (...). Είμαι σίγουρος ότι ο Πάμπλο θα καταλάβει ότι σε ένα με δύο χρόνια θα θανατωθεί από τους ίδιους τους ανθρώπους του, όμως τότε θα είναι πολύ αργά».

Την ίδια περίοδο, ο επικεφαλής των Podemos στην Βαλένθια, Αντόνιο Μοντιέλ, συνέκρινε το ηγετικό μοντέλο του Ιγκλέσιας με εκείνο του Σαντάμ Χουσείν και του Φραντζίσκο Φράνκο. Ακόμα και ο ίδιος ο Ιγκλέσιας έκανε λόγο για «ψυχολογικό θρίλερ», με το Politico να εκτιμά ότι αυτό θα κορυφωθεί στην εθνική συνέλευση του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για αυτό το σαββατοκύριακο.