Τραμπ: «Η ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών δεν είναι κάτι καλό για την ειρήνη»

Τραμπ: «Η ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών δεν είναι κάτι καλό για την ειρήνη»
(Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
(Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα Israel Hayom ότι δεν πιστεύει πως η ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών είναι «κάτι καλό για την ειρήνη», στην πιο ξεκάθαρη δήλωση που έχει κάνει για το θέμα αυτό μετά την ορκωμοσία του.

«Τα εδάφη που απομένουν είναι περιορισμένα και μένουν ακόμη λιγότερα κάθε φορά που καταλαμβάνονται εδάφη για τους οικισμούς. Δεν είμαι κάποιος που πιστεύει πως η ανάπτυξη των οικισμών είναι κάτι καλό για την ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ μερικές ώρες πριν δεχθεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια συνέντευξη την οποία δημοσιεύει στον ιστότοπό της και στα εβραϊκά η ισραηλινή αυτή εφημερίδα που διανέμεται δωρεάν.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ δηλώνει πως σκέπτεται «πολύ σοβαρά» το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το θέμα αυτό.

«Μελετώ το θέμα και θα δούμε τι θα συμβεί», λέει στη συνέντευξη και υπογραμμίζει πως η απόφαση «δεν είναι εύκολη» και πως την σκέπτεται «πολύ σοβαρά».

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι θα μεταφέρει την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ρήξη με την πολιτική των ΗΠΑ και της μεγάλης πλειονότητας της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πόλης την οποία διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν να δημιουργήσουν, πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις.

Δημοφιλή